Mäklarna berättar: ”Blodigt kök förstörde visning”

Mäklarnas mest dråpliga historier

Av: David Peterson

Publicerad:

En man ville verkligen betala kontant. En annan fann kärleken vid kontraktskrivningen. Och vid ett tillfälle förstörde ett blodig kök visningen.

Här är några berättelser från livet som mäklare.

Att vara mäklare innebär ett arbete mellan två ytterligheter. Den ena stunden handskas de med potentiellt livsavgörande ekonomiska beslut medan de i den andra behöver manövrera bland struliga säljare och köpare och i unika fall holländska yrkesmördare.

Mäklare från Erik Olsson delar här med sig av sina historier från livet som mäklare.

1. Ville verkligen betala kontant

”En gång ringde en kund innan tillträdet och frågade om han kunde ha med sig köpeskillingen på cirka 2 miljoner i resväskor till tillträdet eftersom det stod i avtalet ”kontant eller lån” och han skulle ju inte ta lån.”

Sofia Josefsson

2. Förstörd säljare mötte kärleken

”Sålde en lägenhet i Eriksberg i Göteborg. Säljarna skulle separera och han var helt förstörd. Verkligen helt förstörd. Lägenheten var trögsåld men plötsligt kom en tjej från Skövde och köpte den. Inför tillträdet hade jag fullmakt för den ena säljaren så det var mannen som skulle företräda kvinnan.

På tillträdet kom säljaren och köparen tillsammans. Jaja, tänkte jag. De kanske möttes utanför.

På tillträdet frågade jag alla standardfrågor om allt gått bra kring flytten och så vidare. Då svarar mannen att inte hade flyttat ut. Han som hade varit så förstörd i separationen hade mellan kontrakt och tillträde blivit tillsammans med sin köpare. Hon hade kommit dit för att mäta strax efter kontraktskrivning. Det sa klick och de sågs mer och mer. I dag är de gifta.”

Therese Olofsson

3. Blodigt kök ställde in visning

”Jag kommer till huset peppad inför visningen. Öppnar upp. Tar raska steg ut till altandörren och öppnar för att få in frisk luft. Jag hade tänt upp överallt utom i köket när det ringer på dörrklockan. I samma sekund ser jag rätt stora pölar av blod i köket, både på bordet och golvet.

Tankarna for genom mitt huvud och jag bestämde mig snabbt för att ställa in visningen. När jag gick ut till personerna på framsidan för att berätta att visningen var framflyttad för att det skett en olycka i huset hör jag hur andra spekulanter redan har gått in genom den öppna altandörren. Snabbt springer jag tillbaka dit och motar ut dem.

Det visade sig att säljaren ramlat så illa när hon skulle fixa till bostaden inför visningen att ambulans hade hämtat henne. Hon är ursäktad för att hon inte tänkte på att ringa mig från ambulansen.”

Anna Olsson

”I samma sekund ser jag rätt stora pölar av blod i köket, både på bordet och golvet.”
Foto: TT Nyhetsbyrån/Erik Olsson Fastighetsförmedling
”I samma sekund ser jag rätt stora pölar av blod i köket, både på bordet och golvet.”

4. Ville ha adress till Storgatan 12

”Fick en gång mejl från en person där de skrev: ’vi vill väldigt gärna vill boka in oss på visningen på lägenheten på Storgatan 12, vart är visningen?’”

Ida Lassgård

5. Holländsk yrkesmördare fick låg värdering

”En gång träffade jag en kund som sa att både partnern och mäklaren hade blåst honom när han sålt en bostad efter en separation så han ville ha ihjäl mäklaren.

Plötsligt började han tala holländska.

När han märkte att jag inte förstod sa han på svenska att han jobbat som yrkesmördare i Holland under många år och visste hur han skulle döda mäklaren. Jag rundade av mötet snabbt och gav en så låg värdering av hans bostad att jag var säker på att inte få uppdraget. Sedan dess läger vi in alla möten i kalendrar som vi delar så kollegorna ser var man är.”

Anonym Erik Olsson-mäklare i Göteborg

6. Kvinna med jättegris ville slippa fotografering

”En dag ringde det en helt vanlig väldigt trevlig kvinna och frågade hur det gick till om man ville sälja en lägenhet. Jag berättade lite och sa bland annat att vi kommer och fotograferar. Den här lägenheten går nog inte att fotografera, sa hon.

Det visade sig att förutom kvinnan så bodde det en gris, fem katter och två tuppar i lägenheten! Nu pratar vi inte om en liten minigris utan om ett vietnamesiskt hängbukssvin – en jättegris! Grisen hade tydligen bott i köket för där var golvet i betong. Det syntes inte minsta spår av en eventuell plastmatta eller annat golv. Stanken var näst intill outhärdlig. Jag frågade hur det gick att bo med tuppar i en lägenhet. Jag undrade om de inte gol på mornarna. Jo, det är jättejobbigt svarade kvinnan. På kvällen var hon tvungen att hålla tupparna vakna så att de skulle sova lite längre och på morgonen hade hon en tupp under var arm medan hon bredde sina smörgåsar.

Nu skulle hon flytta till ett hus på landet vilket verkade vara ett klokt beslut. Lägenheten såldes efter en visning med anmälningskrav och därefter en tuff budgivning. Köparen var lyckligtvis en ung kvinna med en pappa som hade en saneringsfirma.”

Kerstin Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE