Så får du ner kostnaderna inför skolstarten

Ny studie: Lägger 1 500 kronor per barn

Publicerad 2020-08-18

Kläder, böcker, cyklar och stövlar – skolstarten kan bli en stor belastning för plånboken.

Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér sina bästa tips på hur du kommer undan så billigt som möjligt.

Nu återgår många till skolbänken och det är dags att gå igenom garderoben och skolprylarna.

Det kan bli en härlig nystart för barnen – men en koststam historia för föräldrarna.

– Utgifterna drar snabbt iväg när man inser hur mycket barnen har växt under sommaren och framförallt att plaggen som behöver i höstrusket inte alls passar, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

I en undersökning gjord av blocket uppger föräldrar att de i genomsnitt kommer att spendera 1 300 kronor per barn på kläder, skor och utrustning inför sitt barns terminsstart.

Och ju äldre barnen blir, desto högre blir kostnaderna. De som har barn i åldersgrupp 2-6 år planerar att spendera 1 200 kronor per barn, de som har barn i åldersgrupp 13-17 år planerar att spendera 1 500.

– Det kan bli en stor belastning för plånboken under en och samma månad, säger Hjelmér.

Nedan har han listat några tips på hur du kommer undan så billigt som möjligt inför skolstarten:

  • Köp begagnat. Du hittar knappt använda eller till och med nya skor och klädesplagg till en bråkdel av priset. Kolla både på nätet och i din lokala butik. Vi lägger vanligtvis mellan 570 – 950 kronor per barn och månad på kläder och skor, beroende på ålder.

– Leker vi med tanken att du betalar 50 procent för ett begagnat plagg så skulle du spara mellan 3 420 – 5 700 kronor per barn och år, säger Hjelmér.

  • Spara 30 procent på begagnad kurslitteratur. Ska du börja studera på högskola eller universitet är ett bra tips att kika på begagnad kurslitteratur. Det är inte ovanligt att man lägger så mycket som 6 000 – 8 000 på böckerna varje år, vilket innebär att du med 30 procent skulle spara mellan 1 800 – 2 400 kronor per år.

–Det är betydligt billigare och mycket bättre för miljön. Var noga med att kolla så att det är rätt upplaga bara.

  • Våga fråga. Ofta umgås vi med människor i samma ålder och som har barn i ungefär samma ålder. Våga fråga i dina sociala kanaler, om någon kan tänka sig skänka/sälja kläder och skor till dig.
  • Planera inköpen efter behov. Du kanske behöver köpa nya stövlar just nu utan det kanske är större behov av en ryggsäck. Börja håll utkik efter förra årets modeller på vinterjackor eller fodrade stövlar så kanske du kan göra ett fynd.
Skolstarten kan bli en stor belastning för plånboken.

Behöver du samtidigt komma igång och sparandet efter semestern och inför skolstarten? Då har Magnus Hjelmér de här tipsen:

  • Våga en köpfri månad. Forskning visar att vi mår bättre av att avstå att handla. Vissa saker behöver vi köpa och det ska vi så klart göra men alla köp som är nödvändiga skippar vi. Du kan spara så mycket som 1 000 kronor per månad genom att avstå ”onödig” konsumtion.

– Utmana en kompis eller din partner, sannolikheten att lyckas är mycket bättre om tävlingshornen får växa fram, säger han.

  • Hemlagat efter semestern. Årets hemester har säkert lett till mycket hemmalagad mat, fortsätt med det även när du går tillbaka till jobbat, du kommer spara massor av pengar.

– Du kan spara 2 000 kronor månad om du tar med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Två vuxna skulle spara nästa 50 000 per år.

  • Sälj din egna prylar. Rensa förrådet och sälj av barnens skidor som är för korta eller den cykeln som du aldrig använt. Svenskarna uppskattar att de skulle kunna sälja prylar för 14 000 kronor som ligger och skräpar.
  • Planera födelsedagen. Beroende på när barnet fyller år så kan det vara smart att önska sig saker till skolan så att det inte bara blir massor av leksaker. Här tycker Hjelmér att det är okej att använda en inköpslista i stället för önskelista så att du vet vad du behöver komplettera med.