Börsen fortsätter uppåt – men tros vara tillfälligt

Krispaket bakom stark börs

Av: 

Gustaf Larsson

David Peterson

Coronapandemin

Upp och ner, ner och upp.
Trots två dagar med uppgång tros börsen fortsätta skaka.
– Ja, vi får räkna med en kraftigt volatil börs ett bra tag framöver, säger ekonomen Johanna Kull.

Tisdagen var för ovanligheternas skull en munter dag på Stockholmsbörsen, som stängde på över 7 procent plus. Och i dag öppnar börsen upp runt 3 procent.

Även USA-börsen gick starkt under tisdagen. Dow Jones steg med +11,4 procent, vilket är det bästa resultatet sedan 1933.

Krispaket bakom uppgång

Uppgången berodde på stor del av att den amerikanska senaten såg ut att enas om ett stödpaket på 20 000 miljarder kronor till amerikanska hushåll och företag.

– Det här är det största krispaketet i USA:s historia och innebär såväl utbetalningar på 3 000 dollar till de flesta amerikanska hushåll, direkta stöd till företag och mer pengar till sjukvården, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Men uppgångarna tros bli tillfälliga. Det är inte ovanligt med kraftiga svängningar i tider av börsoro.

– I dag onsdag kan börsen säkert fortsätta uppåt efter beskedet om att senaten verkligen har enats och efter att det formella omröstningen är gjord, men det betyder inte att vändningen är här.

Vilket nyhet behöver komma för att börsen ska stabilisera sig?

– För att börsen ska stabiliseras behövs det tecken på att virusspridningen i Europa och USA är hanterbar, att sjukvården hänger med och att man kan börja öppna upp samhället igen.

– Fram till dess kommer säkerligen diverse stimulanspaket att ge uppstudsar enskilda dagar, men för en långvarig vändning behövs det att de ekonomiska hjulen börjar snurra igen, säger Johanna Kull.

”Är som Alvedon”

Även Claes Hemberg, oberoende sparekonom, tror att uppgången är tillfällig.

– Det är som Alvedon och minskar huvudvärken lite grann. Men det betyder inte att problemen är förbi.

I april kommer bolagens rapporter och det skulle kunna leda till att svängningarna avtar något, enligt Hemberg.

– Då får vi deras bild av krisen vilket kan ge en lugnare börs. Men det är en månad kvar tills dess. Jag skulle önska att de berättade vad de vet redan nu, då blir det lite lugnare.

”Påverkar inte dig nu”

Claes Hemberg tycker att den som vanligtvis månadssparar på börsen ska fortsätta med det.

– Börsen kan gå ned 10 procent nästa vecka men det påverkar inte dig nu om du ska ha pengarna om tio år. Jag skulle inte råda någon att stoppa in ett arv eller något sånt på börsen nu. Men att månadsspara 500 kronor däremot kan man fortsätta med.

Så ska du göra med ditt sparande

Sparekonomen Johanna Kulls spartips i tider av oro:

  • Är man långsiktig behöver man inte göra några förändringar utan att fortsätta att spara i breda fonder.
  • De senaste veckornas extrema kursrörelser, där historiskt dåliga börsdagar har varvats med enstaka dagar med historiska kurslyft, är ett skolboksexempel på hur svårt det är att tajma marknaden.
  • Så ha kvar dina pengar på börsen om du är långsiktig och fortsätt framför allt med ditt. Att sluta bara för att börsen fallit kraftigt är ingen bra strategi, eftersom du då enbart tenderar att köpa när börsen står högt, men sälja när den står lågt. En strategi som inte kommer göra dig rik.
  • Är du däremot inte långsiktig eller har du en osäker arbetssituation, då bör du däremot fundera över hur stor andel av ditt sparande du har placerat i aktier/aktiefonder.
  • Kanske bör du lägga lite extra krut på ditt buffertsparande på sparkonto.
  • Samma sak gäller om du befarar att din jobbsituation kan komma att förändrats om detta blir mer långvarigt. Att då skicka in pengar som du snart kan behöva på börsen kan bli väldigt fel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du se över din ekonomi? Låna upp till 40 000 kr utan säkerhet och samla dina lån - ansök och få svar direkt här.

Klicklån

PODD Corona – därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Elva tips: Så skyddar du din privatekonomi vid en andra coronavåg

Stockholmsbörsen öppnar uppåt

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stockholmsbörsen

Sparande

Johanna Kull

Dow Jones

Aktiefonder

Börs