Så slipper du giftiga klappar i näthandeln

Ellinor Knoxborn/TT

Publicerad 2020-12-01

Leksaker och andra varor som inte är tillverkade för EU kan innehålla ämnen som är skadliga för hälsan och miljön. Arkivbild.

E-handeln nådde historiska höjder under Black Week och allt tyder på att trenden håller i sig när julhandeln tar fart.

Men hur ska man veta att det man köper online inte är giftigt eller farligt – och att det går att ångra sig om det blir fel?

Vet du alltid vem det är du handlar av när du handlar online? Om inte så är du inte ensam.

– Om du handlar från de stora plattformarna som Wish, Amazon, E-bay och så vidare så är det egentligen inte själva plattformen du handlar av, utan du handlar av specifika säljare på de sidorna, berättar Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter.

Hans huvudsakliga tips för en säker digital julhandel är att vara ute i god tid och vara uppmärksam.

– Många av de faktiska säljarna du handlar av är etablerade utanför EU, vilket innebär att det inte kan avkrävas ansvar om produktsäkerheten inte möter EU:s krav. Var ute i god tid och ta dig tid att kontrollera var det är du köper produkterna ifrån, säger Sinan Akdag.

Säkra leksaker till barnen

Till jul handlas mycket leksaker. I juni presenterade branschorganisationen Toy industries of Europe (TIE) en rapport som visade att 97 procent av leksakerna som hade köpts via de stora e-handelsplattformarna inte levde upp till EU:s säkerhetskrav – 76 procent klassades som direkt farliga.

Handlar du inom EU är det dock få saker som är så säkert som just leksaker, eftersom de sedan 2013 måste uppfylla kemikaliekraven i leksaksdirektivet. Där regleras bland annat vilka ämnen som inte får förekomma i leksaker.

– En av reglerna är att det ska finnas varningar på leksakernas förpackningar som är synliga för konsumenten vid försäljning. Det gäller även vid e-handel, det ska stå på hemsidan. Det kan man titta efter när man handlar, säger Boris Vasic, pressansvarig vid Kemikalieinspektionen.

Som konsument ska man hålla utkik efter om elektronik och leksaker har CE-märkning. Det är ett sorts intyg från tillverkaren på att varorna uppfyller säkerhetskraven som finns i EU.

Pris i kronor ingen garanti

I maj presenterade Kemikalieinspektionen resultaten från ett nordiskt tillsynsprojekt som visade att nästan åtta av tio produkter som köpts av företag utanför EU inte uppfyllde kraven i de europeiska kemikaliereglerna. Motsvarande siffra inom EU var 32 procent.

Handlar du utanför EU är det inte heller säkert att du har ångerrätt.

Men det kan vara svårt att som konsument avgöra var företaget man handlar av finns. Hemsidor kan vara automatiskt översatta till svenska och visa priser i kronor, utan att företaget är svenskt eller ens europeiskt.

– Det bästa man kan göra är att handla direkt av butiker, fysiska eller digitala, som du vet är etablerade inom Sverige eller EU, säger Sinan Akdag.

Hudvård

Även när du e-handlar skönhetsprodukter måste du vara uppmärksam på vad de innehåller. En undersökning gjord av en dansk konsumentorganisation, i samarbete med bland annat Sveriges konsumenter, visade att 39 granskade produkter fanns i totalt 176 olika versioner.

– Som konsument känner man sig säker, för du ser ju på förpackningen att det är exakt samma produkt som du brukar köpa i Sverige, men via e-handel kan du köpa den för halva priset från ett annat land. Men samma produkt kan ha olika ingredienser beroende på vilket land du handlar ifrån, berättar Sinan Akdag.

Följ ämnen i artikeln