Var med i ”Lyxfällan” – hotas och trakasseras

Publicerad:

Lyxfällan

Amanda, 26, blev kallad ”en parasit för samhället”. Julia, 40, såg okända människor som stirrade in genom hennes fönster.

Efter deras medverkan i ”Lyxfällan” vittnar nu deltagarna om hatet och trakasserierna som de fått utstå efter programmet.

– Jag hade förberett mig på att jag skulle få hat. Men inte så mycket, säger Amanda.

Direkt efter att ”Lyxfällan”-avsnittet sändes i februari förra året började hatkommentarerna trilla in i alla Amandas sociala kanaler.

Hon blev kallad för ”en parasit för samhället”, någon annan skrev och hoppades på att hon aldrig skulle få barn i framtiden. Flera kallade henne ”dum i huvudet”.

– Det var hundratals personer som skrev helt sjuka grejer till mig. De gick till personangrepp, säger hon till Aftonbladet.

För 26-åriga Amanda har det snart gått två år sedan inspelningen. Youtubern tjänade då 900 kronor i månaden och levde på sina vänner. På grund av social ångest, grov psykisk ohälsa och depression klarade hon inte av att ta sig iväg på jobbintervjuer.

Får kommentarer än i dag

Amanda lånade pengar av vänner, bland annat för att göra en hårförlängning – trots hennes låga inkomst. I programmet fick hjälp att komma på rätt bana. Hon erbjöds till exempel ett jobb, men som hon bara efter fyra dagar sade upp sig ifrån.

– Jag vet att det var dumt att ta lån till hårförlängning. Men det var för att jag mådde skit. Jag skulle aldrig göra det i dag, säger hon nu.

Amanda, 26, var med i ett avsnitt av ”Lyxfällan” som sändes i februari förra året.
Foto: Axel Söderlund
Amanda, 26, var med i ett avsnitt av ”Lyxfällan” som sändes i februari förra året.

Hennes liv ser annorlunda ut i dag. Amanda säger att hon nu mår bra och har fått ordning på sin ekonomi. Snart går även flyttlasset till Stockholm där hon fått ett jobb på ett lager.

Men trots att tiden har gått och livet har ändrats blir hon då och då påmind om perioden då ”Lyxfällan” spelades in.

– Jag får fortfarande kommentarer kring min medverkan. Det är tråkigt att vara känd för det, säger Amanda.

Hur tänker du kring alla meddelanden du får?

– Jag tar inte åt mig direkt så av kommentarer. Det jag blir ledsen över är att människor inte tänker steget längre. Det är inte att man bara är dum i huvudet utan det är ju något bakomliggande som gjort att man hamnat där man hamnat.

”Sagt att de vill spöa upp oss”

Amandas taktik har varit att svara på vissa hatiska meddelanden. En metod som har fungerat, hävdar hon. Varje gång hon har svarat har det sedan blivit tyst.

– Jag tror att folk blir chockade när jag svarar. Det är som att de inte förstår att det är en riktig människa på tv:n, säger hon.

Amanda är inte ensam. Den tidigare deltagaren Julia, 40, har samma upplevelser.

– Vi har blivit utsatta för trakasserier, jag och min familj, säger hon.

Enligt Julia har också okända människor varit utanför hennes hus och tittat in genom fönstret. Något hon kallar oacceptabelt.

– Människor har hotat oss och skickat massa meddelande på Facebook. De har varit förbannade och sagt att de vill spöa upp oss.

”Förtjänar inte att bli trakasserade”

Julia och hennes man Peter fick hjälp av ”Lyxfällan” tidigare i år, vilket liksom Amandas medverkan Aftonbladet tidigare uppmärksammat. Parets ekonomiska problem började några år dessförinnan när de fick sex missfall på raken. När programmet spelades in i juni förra året hade det gått så pass långt att de var på väg att hamna på gatan med sina fyra barn.

Trots det vägrade paret släppa taget om en konståkningsbutik som blödde pengar och en nystartad byggfirma.

– Jag försvarar inte alla ekonomiska val som vi har gjort. Men jag tycker inte att det på något vis gör att vi förtjänar att bli trakasserade.

Julia berättar att det nästan gått så långt att hon har funderat på att ta med sig familjen och flytta till en annan plats och leva med skyddad identitet.

– Det är folk som kollar snett på oss överallt. Det är inte alls roligt.

Hade du trott att det skulle bli så här efter medverkan?

– Nej. Det är sjukt egentligen att människor har tid och ork att hata personer på det här sättet som de inte ens känner. Att de påstår massa saker. I slutändan har vi kämpat massor sedan inspelningen för att allt ska gå ihop.

Foto: Vladimir Pestov
Julia, 40, var med i ett avsnitt av ”Lyxfällan” som sändes i februari i år.

”Lyxfällan” känner till fåtal fall

NENT Group, som producerar ”Lyxfällan”, säger till Aftonbladet att de kontinuerligt har kontakt med alla deltagare innan, under och efter sändningen. Och att produktionen erbjuder psykologhjälp om det skulle behövas.

De har även, speciellt under de senaste säsongerna, arbetat extra mycket med att berätta mer om deltagarnas bakgrund så att tittarna bättre ska förstå varför personerna hamnat där de är ekonomiskt.

– Det är väldigt tråkigt om någon av våra deltagare behövt utstå hat eller hot efter sin medverkan. Det är självklart aldrig acceptabelt, säger presschefen Susanne Nylén.

Enligt henne är det dock inte särskilt vanligt att de som är med i programmet hör av sig efteråt om att de blivit utsatta för exempelvis hat.

– Under de senaste 30 avsnitten har det hänt vid två tillfällen, säger hon.

”Sjuka människor där ute”

Amanda hade dock önskat att hon fått mer uppbackning av produktionen efter att avsnittet sändes. Hon anser även att programmet skulle ha lyft fram bakgrundshistorien mer för att ge en djupare inblick i den enskilda personens situation.

– De sa något om att vissa kanske kunde ha åsikter. Men inte att man kunde bli hatad. Efter jag var med i programmet har de inte gjort någon uppföljning alls kring hur det gått för mig, säger Amanda.

Julia är noga med att påpeka att det inte är produktionens fel att hon har fått utstå hat och trakasserier.

– Det är ju inte deras fel. Snarare att det finns så mycket sjuka människor där ute, det är ett samhällsproblem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN