FI varnar för att köpa nyproducerade bostäder

Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2018-04-04

Henrik Braconier och Erik Thedéen på Finansinspektionen.

Nya bostadsköpare tar allt större lån i förhållande till sina inkomster. Det visar en ny rapport från Finansinspektionen, FI.
Myndigheten pekar också på riskerna med att köpa nyproducerade lägenheter i skuldsatta föreningar.

FI undersöker varje år läget på bolånemarknaden, med fokus på nya låntagare. Årets rapport visar att hushållen fortsätter att låna allt mer i förhållande till vad de tjänar.

Förra året uppgick skulderna bland nya låntagare till 411 procent av deras nettoinkomster. Det är en ökning med 9 procentenheter jämfört med 2016.

”Oroande”

– Att skuldkvoterna fortsätter att stiga är oroande. Det gör hushållen mer känsliga för till exempel högre räntor i framtiden, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier på en presskonferens i dag.

Den största risken enligt FI är att hushåll med en skuldkvot på över 450 procent kraftigt drar ner på sin konsumtion vid exempelvis höjda räntor. Något som i värsta fall ökar risken för en ny finanskris.

Enligt FI:s beräkningar skulle omkring 6 procent av de nya bolånetagarna hamna på minus om räntan steg till 7 procent. Men en nyhet i årets rapport är att FI även tagit hänsyn till bostadsrättsföreningarnas skuldsättning.

Förutsatt att höjda räntor även skulle innebära högre månadsavgifter i föreningarna är det istället uppemot 12 procent av de nya bolånetagarna som får problem.

– Det pekar på vikten av att förstå vilken risk man tar via bostadsrättsföreningens skuldsättning, säger Henrik Braconier.

Dubbelt skuldsatta

I undersökningen ligger snittskuldsättningen bland föreningarna på knappt 6 000 kronor per kvadratmeter. Men inom nyproduktion är föreningarna dubbelt så skuldsatta – cirka 12 000 kronor per kvadratmeter.

– Det är viktigt att tänka på för konsumenter som köper nyproducerade bostäder. Man köper in sig i något som är långt mer skuldsatt än i det befintliga beståndet. Men det kan också finnas mycket fördelar med nyproduktion, till exempel bör renoveringsbehovet vara lägre, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Sammantaget bedömer FI att hushållen är relativt väl rustade för boprisfall och högre räntor. Framför allt tack vare stigande inkomster, låg inflation och låga räntor. Men också på grund av de allt tuffare krav FI ställt på bankerna med bolånetak och amorteringskrav.

Försvarar amorteringskrav

Och Erik Thedéen fortsätter att försvara införandet av det nya, skärpta amorteringskravet som trädde i kraft 1 mars i år. Trots att bostadspriserna fallit relativt kraftigt sedan förra hösten.

– Tajming är viktigt, men om vi alltid skulle sikta på exakt rätt tajming skulle vi aldrig kunna införa några åtgärder. Vi får sikta någorlunda rätt, och vi har en rad indikatorer som pekar på att vi har ett väldigt gott konjunkturläge, säger han.

Däremot ligger inga ytterligare skärpningar i pipeline:

– Vi har inga planer på nya åtgärder, säger Erik Thedéen.