Danske Bank chocksänker bolåneräntan

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
På grund av hård konkurrens sänker Danske Bank räntan.
Foto: Danske Bank
På grund av hård konkurrens sänker Danske Bank räntan.

Kriget på bolånemarknaden trappas upp.
Efter att nya aktörer som Enkla och Stabelo lanserat superräntor kontrar nu Danske Bank.
Tvåårsräntan sänks från 1,85 till 1,29 procent.

De svenska storbankerna har under flera år kunnat leva gott på sina rekordhöga marginaler på bolånen. Trots det låga ränteläget har man kunnat kamma hem miljardvinster kvartal efter kvartal.

Men nu tilltar konkurrensen om bolånetagarna. Nya uppstickare som Enkla, Stabelo och Hypoteket har alla på senare tid lanserat erbjudanden som ligger klart under övriga aktörer.

”Bra för kunderna”

Foto: Alexander Donka / Alexander Donka
Stojko Gjurovski, chef för Personal Banking på Danske Bank

Danske Bank väljer nu att flytta fram sina positioner. Tvåårsräntan sänks från 1,85 till 1,29 procent, vilket är långt under konkurrenterna vad gäller motsvarande bindningstid.

– Bolånemarknaden är i förändring där alltfler aktörer vill slå sig in på marknaden. En ökad konkurrens är bra för kunderna och här vill Danske Bank, som en utmanare på den svenska marknaden vara med och ge både våra befintliga och nya kunder en av marknadens lägsta räntor i kombination med ett komplett bankerbjudande, säger Stojko Gjurovski, chef för Personal Banking på Danske Bank, i ett pressmeddelande.

”Legat för högt”

Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, har tidigare förutspått att den ökade konkurrensen kommer tvinga de andra bankerna att agera.

– Det här blir något övriga aktörer måste ta hänsyn till. Omkring 1 procent är egentligen en rimlig ränta. De andra bankerna har legat för högt och tjänat extremt mycket pengar på sina marginaler, sa han i samband med att Enkla lanserade sin rörliga ränta på 0,95 procent.

Återstår att se vilka som gör nästa drag i bolånekriget.

Publicerad:

LÄS VIDARE