Enorma elskillnaden – 6 783 procent dyrare i söder

Expert: ”Elen är instängd i norr”

I Norrland kostar en kilowattimme 8,38 öre – i Skåne betalar du 5,8 kronor.

Prisklyftan ligger på hisnande 6 783 procent.

– Skillnaden är extrem, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Under måndagen nådde elpriset ett nytt rekord med ett spotpris på cirka 5,8 kronor i SE4, som rymmer Skåne, Blekinge och delar av Småland.

Samtidigt låg priset på det mer beskedliga 8,38 öre i Norrbotten, som ingår i SE1.

PLUS: Fler elkunder väljer timpris – då tjänar du på det

– Det är jättestora skillnader. Det är en kombination av det högsta priset vi någonsin har haft i SE4 medan priset i SE1 är mycket lägre. Det är väldigt mycket elproduktion som blir instängd i norr, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin&Metis.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.
Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.

En stor anledning till att elen är ”instängd” i norr är att det finns en mycket begränsad kapacitet att överföra ström från ett elområde till ett annat.

– Det tar jättelång tid att bygga elledningar. Man har jobbat intensivt med att bygga ut elledningarna de senaste åren men Sverige är ett avlångt land med mycket markägare. Det blir mycket juridiska processer. Man kan inte nyttja den maximala ledningskapaciteten.

Höga priser i vinter

Christian Holtz förklarar att samtidigt som man i norr producerar mycket el har produktionen minskat i söder då flera kärnkraftsreaktorer har stängts ned.

– Det innebär att södra Sverige priskopplar till kontinenten istället.

De stora prisskillnaderna kommer med stor sannolikhet att bita sig fast även under hösten och vintern.

– Vi hade en försmak på det här redan förra vintern. Att det är en viss skillnad hör till det vanliga, men som det ser ut nu är det extremt.

Under måndagen nådde elpriset ett nytt rekord med ett spotpris på cirka 5,8 kronor i SE4.
Under måndagen nådde elpriset ett nytt rekord med ett spotpris på cirka 5,8 kronor i SE4.

Priserna i sig lär också stanna på höga nivåer det kommande halvåret.

– Prisförväntningarna för SE3, som täcker Stockholm och Göteborg, ligger på mellan 3 och 3,50 kronor för perioden oktober till mars. I SE4, de sydligaste delarna, är prisförväntan runt 4,50 kronor. Men allt detta är exklusive skatter och avgifter.

Vädret och Putin avgörande

Vad som avgör hur dyr elen blir i vinter handlar om ett par faktorer.

– Vädret är det första. Får vi en högtrycksbetonad vinter med kyla och lite blåst blir det dyrare. Har vi lågtryck med milt och slaskigt väder blir priset betydligt lägre, säger Christian Holtz och fortsätter:

– Sedan beror det på vad som händer med gasen från Ryssland. Om Putin väljer att stänga av helt blir det dyrare och om han släpper på mer gas blir det billigare. Han är ju å ena sidan beroende av intäkterna från gasen. Samtidigt ser han väl att EU är i en prekär situation och kanske ser sin chans att söka en uppgörelse till sin fördel.

För den som är orolig över de kommande månadernas elräkningar finns det flera saker att tänka på.

– Se över möjligheten att minska din elanvändning. Har du elvärme kan du spara pengar på att sänka inomhustemperaturen. Har man elbil kan man ladda den på nätterna när elen är billigare. Var mer flexibel och undvik att ha elektronik igång på dagarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu