Villaägarnas riksförbund nedringda av desperata pensionärer

Oron för elen tilltar när kylan kommer

Publicerad 2022-12-07

Villaägarnas riksförbund har den senaste tiden tagit emot stora mängder samtal från pensionärer som är oroliga över elpriserna.

I vissa fall är ångesten så stor att de ger uttryck för svår psykisk ohälsa.

– Folk har uttryckt sig väldigt allvarligt, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna.

Vinterkylan har sänkt sig över Sverige och reaktor 3 på Oskarshamns kärnkraftsverk stängs ned i nio dagar från och med fredag. Samtidigt har stoppet på Ringhals 4 förlängts med tre veckor.

Tillsammans skapar dessa faktorer en stor oro för ännu högre elpriser än de vi redan har sett den senaste tiden – inte minst bland pensionärer boende i villa.

På intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund har detta märkts i växeln dit flera förtvivlade pensionärer har vänt sig.

– Det har varit ett stabilt flöde av samtal hela hösten men de senaste dagarna har det varit extra mycket. Det är en känsla av att oron växer i hela landet, inte bara söderut. Hela landet måste hantera ohemula priser på energin nu, säger Jonathan Lindgren på Villaägarna.

Jonathan Lindgren är samhällspolitisk expert på intresseorganisationen Villaägarna.

”Pensionärer har inte samma möjlighet”

Majoriteten av dem som hör av sig till Villaägarna är enligt honom pensionärer.

– Som pensionär har du kanske en slant sparad men det är inte säkert. Pensionärer har inte samma möjlighet att öka sin inkomst som yngre personer har, de har sin fasta pension som kommer in varje månad och det är vad man har.

Många av inringarna ber om handfasta tips på hur de kan sänka energiförbrukningen.

– Som medlem hos oss har du rätt till juridisk rådgivning. Vi har byggtekniker som kan tipsa om saker som att sänka värmen i rum som inte används och att koncentrera värmen till där du är under dagen. Men det är olika karaktär på konversationerna.

”Mycket känslor”

Enligt Jonathan Lindgren är det inte ovanligt att samtalen blir väldigt känslosamma.

– Det finns folk som uttrycker mycket känslor, som säger att de inte vet vad de ska göra. Det är en känsla av att sakna alternativ.

Majoriteten av de elprisoroliga som hör av sig till Villaägarna är pensionärer.

I vissa fall mår personerna så dåligt över den svåra ekonomiska sitsen som elpriserna har satt dem i att de har drabbats av svår ångest.

– Vi har fått brev som har varit av väldigt allvarsam karaktär. Folk har uttryckt sig väldigt allvarligt, vissa ifrågasätter sin existens, det finns en sådan bottennivå på det hela.

När någon beskriver väldigt mörka tankar brukar Villaägarnas personal hänvisa personen till psykiatrin.

– Man får försöka ta reda på vad personen har för kommuntillhörighet och hjälpa honom eller henne in i vården.

För många äldre är situationen förknippad med skuld och skam.

– De flesta vill inte visa att de tampas med det här. Det finns en kallelse från samhället om att man ska energieffektivisera. Det gör att många tvekar inför att framträda. Men folk gör så gott de kan. De har sin plånbokshorisont.

PRO: ”Finns en lösning”

Även Pensionärernas riksorganisation, PRO, har tagit emot fler samtal från oroade pensionärer.

– Det är inte bara el, det är allt: Mat, hyror, inflation. Det handlar om vad man har kvar i plånboken och hur man ska kunna bo, leva och äta, säger Åsa Lindestam, ordförande på PRO.

Hon är dock inte förvånad över den tilltagande psykiska ohälsan bland äldre.

– Inte alls. Jag fattar att många när oroliga för sin ekonomi. Det finns bara en lösning och det är att höja allmänpensionen och den frågan driver vi hårt.

Åsa Lindestam påpekar att december medför en extra press då många vill ha råd med julklappar.

– De flesta har barnbarn och vill ha lite gott till julbordet. Då är det klart att det inte känns jättebra när man kollar i plånboken.

Psykologen: Då ska du söka hjälp

Erik Andersson, lektor i psykologi vid Karolinska institutet, menar att pensionärernas oro är fullt normal.

– Oro är i grunden något väldigt bra. Orostankar är handlar om eventuella framtida hot. På så vis kan man se det som en viktig funktion som får oss att vidta åtgärder. Elpriser handlar om basala behov i människors liv och är något som är rimligt att oroa sig över.

Erik Andersson delar in oro i två kategorier: Hjälpsam och överdriven oro.

Erik Andersson, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

– Hjälpsam oro är när oron får en att komma fram till lösningar. Det är ju bättre att man gör något åt elen innan det är 23 minusgrader, till exempel. Men när oron ger dig mörka tankar som inte leder någonstans är det inte hjälpsamt längre.

Den som lider av överdriven oro bör enligt Erik Andersson i stället öva på att släppa tankarna som framkallar ångest.

– Det första man kan göra är att registrera sin oro, fråga dig själv vad den handlar om. Planera en tid och försök att praktiskt problemlösa kring de tankarna. Kommer tankarna tillbaka, öva på att släppa taget. Fungerar inte det kan du kontakta psykolog eller husläkare. Det finns både psykologiska behandlingar och läkemedel.