Hotellet går bra igen – kan inte betala tillbaka bidrag

Tillväxtverket: ”Vi har ingen rutin kring återbetalning”

Uppdaterad 2020-07-23 | Publicerad 2020-07-18

Hotellet har återhämtat sig efter coronakrisen, nu vill ägaren Pierre Heramb lämna tillbaka pengarna han fått för att korttidspermittera personalen.

Men det går inte.

– Det är jättekonstigt. Det finns många företag som behöver pengarna bättre än vad vi gör, säger Heramb.

I mitten av mars förlorade Hotell Ulla i Ullared 89 procent av sin omsättning. Personalen permitterades och ägaren Pierre Heramb, 55, sökte snabbt hjälp från Tillväxtverket.

– Det var helt fantastiskt, vi fick in 220 000 på kontot på en gång i förskottsbetalning som skulle räcka till sista juli. Det var en otrolig hjälp, säger han.

Sedan dess har hotellet börjat gå bra igen och intäkterna har ökat för varje vecka. I mitten av juni var de nästan fullbokade och började därmed nyanställa personal. Pierre Heramb kontaktade då Tillväxtverket för att betala tillbaka pengarna, men där fanns ingen som visste hur han skulle göra.

– Det måste ju finnas ett system för det här. Man vill ju inte bli någon som fuskar eller utnyttjar systemet. Det skulle vara hemskt.

Totalt handlar det om 82 000 kronor som han vill lämna tillbaka.

– Man läser ju hela tiden om människor som har det svårt då finns det ju ingen anledning att vi sitter på pengar vi inte har rätt till.

Pierre Heramb.

Har inga rutiner

Tillväxtverket säger att de ännu inte har hunnit få rutiner kring återbetalningen eftersom allt har gått så snabbt. Under våren fick myndigheten in närmare 80 000 ansökningar om korttidspermittering.

– Vi har snabbt byggt upp ett system för att arbetsgivare som drabbas av pandemin ska få stödet så fort som möjligt, säger Gertrud Hermansen, presskontakt på Tillväxtverket.

Hotell Ulla.

Hur gör man om man inte längre behöver stödet då?

– Som det är just nu så finns det ingen rutin för återbetalning, vi har behövt lägga resurserna på andra saker. Vi håller på att göra en uppdatering i systemet så att man så småningom ska kunna betala tillbaka.

– Det sker en slutavstämning efter sex månader. Har man inte använt det stöd man fått utbetalat så betalar man tillbaka då.

Men Pierre Heramb anser att det borde gå fortare.

– Det är konstigt. Det borde gå lika snabbt att lämna tillbaka pengarna som det gick att få dem. Ju fortare de får pengarna desto snabbare kan de hjälpa andra, säger han.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln