Ica backar om bonusen – gränsen sänks

Av: 

Hans Österman

Ekonominytt

Ica böjer sig för kritikstormen om sitt nya bonussystem.

Gränsen för bonus sänks till 1 000 kronor i månaden – om man handlar för den summan två månader i rad.

– Vi har lyssnat på kunderna och gör det här tillägget, säger vd:n Anders Svensson.

Lördag 1 februari införs Icas nya lojalitetsprogram ”Stammis”. För en vecka sedan presenterades detaljerna och Ica överöstes med kritik från både kunder och egna handlare.

Orsaken var att bonuspoängen inte längre förs över till nästkommande månad och att gränsen för när bonus betalas ut sattes till 2 000 kronor i månaden.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Ica backar i sista stund.

Det räcker, enligt de ändrade reglerna, att handla för minst 1 000 kronor i månaden för att få bonus – men man måste göra det två månader i rad.

– Det har funnits kunder som varit oroliga över vad det nya lojalitetsprogrammet betyder för dem. Det ska finnas till även för dem med lite mindre matbudgetar, säger Anders Svensson.

Vilka kunder är det som omfattas av ändringen?

– Primärt handlar det om singelhushåll där seniorer är överrepresenterade. Inga större hushåll handlar för mindre än 2 000 kronor i månaden.

Kritiken mot Ica har varit särskilt stor i matjättens egna sociala medier. Tusentals personer har även skrivit under en namninsamling på internet. När Aftonbladet rapporterade om uppropet så sent som i tisdags uppgav Ica att det inte fanns några planer på att backa.

Men i kulisserna har frågan diskuterats internt i Icas ledning.

– Vi har tagit intryckt av att vissa kunder med mindre budgetar varit oroliga. Vi har inte riktigt nått fram till dem, det är viktigt att de ska känna sig välkomna. När vi fick de första frågorna började vi fundera på att göra en ändring. Nu har vi kommit fram till att rätt tidpunkt är före lanseringen på lördag, säger Anders Svensson.

Nollställs varje månad

I Icas bonussystem motsvarar varje krona en poäng.

I det tidigare bonussystemet kunde poängen samlas på hög och bonusen var en procent. När man nådde 2 500 kronor fick man en bonuscheck på 25 kronor och vid 5 000 kronor en check på 50 kronor, och så vidare. Bonusen föll ut oavsett hur lång det det tagit att samla ihop poängen.

I det nya systemet är bonustrappan justerad (se faktaruta längst ner i artikeln).

Dessutom nollställs bonuspoängen varje månad – på den punkten backar inte Ica för kritiken. En pensionär som handlar för mindre än 1 000 kronor i månaden blir då utan bonuscheck även i fortsättningen.

– Det nollställs, det stämmer. Men när vi tittar på kunddata hos våra trogna kunder så är 1 000 kronor i månaden väl under snittet för vad ensamstående seniorer lägger på mat. Vi vill premiera de kunder som väljer att handla på Ica, säger Anders Svensson.

”Större rabatter”

I det nya ”Stammis”-programmet får man även 20 poäng varje gång man betalar med Ica-kort eller Icabankens kort. En annan nyhet är att Ica-kortet inte längre behövs rent fysiskt för att samla bonus.

– Det kommer att vara möjligt att registrera andra externa betalkort och bli identifierad med det, säger Anders Svensson.

Ica har hela tiden marknadsfört det nya systemet med att kunderna ska få mer tillbaka.

– Totalt sett räknar vi med att betala ut mer i bonus med det nya ”Stammis”-programmet. Bonusen är den lilla delen. Det andra utgörs av riktade erbjudanden till kunderna. Fler produkter ska omfattas och det blir större rabatter, säger Anders Svensson.

De rabatterna baseras på tidigare köp. Vad säger ni till de som inte gillar att deras matvanor registreras?

– Vi har respekt för integritetsdiskussionen. Vi följer regelverket för hur man får använda personlig data och nyttjar den bara för att ge bättre erbjudanden till våra kunder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Ica-kunder rasar över nytt bonussystem

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekonominytt

Ica

Dagligvaruhandel

Privatekonomi

AB Voice

Bonusar