Så tar du semester – utan att oroa dig för sparpengarna

Sparekonomens knep: Sprid riskerna

Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2019-06-18

Under en semester kan mycket hända, så även på börsen. Men det finns knep att ta till för att kunna lägga sig i hängmattan och slappna av – utan att oroa sig över sina pengar. Enligt sparekonomen Frida Bratt bör man göra lite justeringar i sparandet.

Sommaren står runt hörnet och för många väntar en förhoppningsvis välförtjänt semester. Börsen däremot, tar inte semester.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, menar att det är viktigt att hålla koll på sina investeringar inför sommaren.

– Hur sommarbörsen går är svårt att sia om. En lösning på handelskriget ser inte ut att bli av i närtid, vilket skapar oro, säger hon.

”Krävs lite justeringar i sparandet”

Hon fortsätter:

– Å andra sidan kan en sådan utveckling slå mot tillväxten, vilket gör att marknaden nu räknar med räntesänkningar från den amerikanska centralbanken. Och det är paradoxalt nog positivt för börsen.

Dock bör man ha i åtanke att börsen kan skaka under sommaren, menar hon.

– Vill du ändå kunna njuta av semestern kan det kräva att du gör lite justeringar i sparandet, säger Frida Bratt.

Tänk inte på det långsiktiga sparandet

Hennes första tips är att låta bli det långsiktiga sparandet.

Sparar du på lång sikt, till pensionen eller barnbarnen, behöver du överhuvudtaget inte bry dig om hur sommarbörsen går. Fortsätt att månadsspara och gå inte in och peta. Du kan i princip koppla bort detta sparande.

Men i andra fall kan det vara bra att se över sina besparingar. Här är Frida Bratts tips.

Enligt sparekonomen Frida Bratt behöver man säkra sina pengar i sommar.

Sparekonomen tipsar: 6 sätt att säkra pengarna i sommar

  1. Sälj av det du ska använda inom tre år. Detta har inget med marknadsläget att göra. Pengar som ska användas inom tre år hör inte hemma på börsen. Har du kortsiktiga pengar där så gör du klokt i att sälja av och lägga på sparkonto. Gärna något där du får lite ränta. Du kan enkelt jämföra olika sparkonton på Konsumenternas.se.
  2. Justera i sparandet på medellång sikt – om du är orolig. Börsen riskerar att få en lite skakig resa i sommar. Är du orolig för dina pengar som du sparar på medellång sikt, säg 3-7 år, så kanske du har för hög risk? Då kan det vara dags att göra justeringar för kunna att koppla av i hängmattan.
  3. Sprid riskerna mer. Ett tips för att minska risken i aktiefondsdelen i ditt sparande är att välja breda globalfonder framför smalare blandfonder. Välj exempelvis hellre en bred tillväxtmarknadsfond än en ren Kinafond. Det gör att du inte tar bort exponeringen, men sprider riskerna till fler marknader. Välj också hellre en globalfond än en ren USA-fond. Tänk på att en globalfond till 50-60 procent består av investeringar i USA, så du behöver inte komplettera globalfonden med mer USA.
  4. Välj rätt globalfond. Se globalfonden som basen i sparandet. Detta både i sparandet du har på lång sikt, som det till pensionen eller till barn- och barnbarn, och i det du har på medellång sikt. Indexfonder är billiga, transparenta och lättbegripliga och passar de allra flesta. Två av de billigare än Swedbank Robur Access Global och Länsförsäkringar Global. Har du intresse, kunskap och tid finns också gott om bra aktivt förvaltade fonder, men de kräver att du läser på.
  5. Välj rätt komplement. Kommer du fram till att du behöver minska risken, det vill säga andelen aktier/aktiefonder i sparandet, så gäller det att du väljer rätt komplement. Korta räntefonder ger på grund av ränteläget knappast något. Vill du ändå välja denna fondtyp så gillar jag Spiltan Räntefond Sverige, som är billig.
  6. Se upp för ”paketerade fonder”. Sparare som är lite oroliga för börsläget är tyvärr enkla offer för försäljare som vill sälja ”trygga” produkter. Se upp om det handlar om så kallade fond-i-fonder eller komplexa blandfonder. De måste inte vara dåliga, men det kan tyvärr vara fråga om produkter med orimligt höga avgifter och onödig komplexitet. Köp bara det du förstår, som är transparent och billigt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu