Jurist: Risk för tvister om elstödet

Publicerad 2023-01-24

Den som sålt sin villa i södra Sverige och lämnat sitt elnätsavtal före den 17 november 2022 får inget elprisstöd – det går till köparen.

Eller?

Det är inte alls säkert – en vanlig paragraf kan innebära att pengarna egentligen är säljarens.

Nu varnar fastighetsjuristen Fredrik Aldmo för tvister.

I slutet av februari är det tänkt att hushållen ska få ut det elprisstöd som regeringen beslutat ska gå till hushåll i södra Sverige, elområde 3 och 4, eftersom dessa under perioden oktober 2021 till september 2022 hade ovanligt höga elpriser.

Vid utformandet av stödet har Svenska kraftnät som ansvarig myndighet satt ett brytdatum.

Det innebär att den som står på elnätsavtalet för fastigheten den 17 november 2022 är den som får elprisstödet utbetalt. Detta oavsett om inflyttningsdatumet bara var en dag innan det.

”Lite trubbiga”

Orättvist, menar många läsare som hört av sig till Aftonbladet, eftersom pengarna egentligen är baserade på historisk förbrukning.

Men, nu höjer Fredrik Aldmo, fastighetsjurist på Familjens Jurist, ett varningens finger vad gäller villor eller fastigheter:

– I nästan alla standardkontrakt finns det en särskild bestämmelse som säger att intäkter som är hänförliga till tiden före tillträdesdagen tillfaller säljaren.

Fredrik Aldmo.

Han har redan märkt av att personer hört av sig om råd i frågan.

– Vi har märkt att många har frågor om vem som har rätt till elstödet i köp- och försäljningssituationer, vissa vill till och med tvista i domstol om vem som ska få elstödet.

– Elprisstödets regler är lite trubbiga i förhållande till hur civilrätten ser ut. Köparen och säljaren måste själva lösa frågan.

Kan bli tvister

På grund av brytdatumet är det alltså fullt möjligt att elstödet betalas ut till den nya ägare, trots att denne inte haft kostnaderna för elen.

Kan vi förvänta oss tvister om det här?

– Ja, någon kommer säkerligen vilja tvista om det. Men jag tror inte att det kommer att bli någon särskild tillströmning till domstolarna om det här.

Anledningen till det är att summan det handlar om är för låg.

En villa med normalförbrukning av el i elområde 4 bedöms få omkring 15 800 kronor i elstöd, och det finns en bestämmelse i rättegångsbalken att den som tvistar om en summa som ligger under ett halvt prisbasbelopp, 26 250 kronor för 2023, inte får ersättning för sina ombudskostnader vid en vinst.

– Däremot kommer det säkert skapa en stor osämja mellan köpare och säljare i just de här situationerna, om man inte frivilligt delar med sig.

En genomsnittlig villa bedöms få 15 800 kronor i elstöd.

Tänk på det här

Så hur ska man tänka som säljare?

– Om du har en situation där du faktiskt är den som ska ha ersättningen, kontakta köparen och säg att det står i kontraktet att du har rätt till pengarna. Säger köparen nej så måste man ytterst fundera på om man vill gå till domstol eller inte.
Och som köpare?

– Om du senaste året köpt en villa så bör du se över ditt köpeavtal för att avgöra om du verkligen får behålla hela elprisstödet. Kalkylera inte in summan i semesterbudgeten. De pengarna kan du behöva dela med dig av till säljaren.

Rekommenderar avtal

Det är Klimat- och näringslivsdepartementet som har fattat beslutet om brytdatumet i enlighet med Svenska kraftnäts förslag.

I ett mejl till Aftonbladet skriver departementet att det måste göras vissa gränsdragningar vid tillämning av betalningsmodellen. Samtidigt understryker de att köpare och säljare alltid kan upprätta ett avtal vid en husförsäljning för att pengarna ska tillfalla rätt person:

”Om en försäljning av en fastighet kommer att ske efter den 16 november 2022 har säljaren och köparen alltid en möjlighet att i avtalet avtala om frågor som rör elstödet på samma sätt som eventuellt andra frågor kan behöva lösas i samband med försäljningen. Detta bör inte vara en alltför betungande fråga att lösa vid en försäljning, om den kommer upp till diskussion vid försäljningen.”

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln