Flest miljonärer finns i huvudstaden

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:
Nästan 50 000 personer tjänar mer än en miljon kronor om året. De flesta bor i Danderyds kommun utanför Stockholm.
Foto: PO Sännås
Nästan 50 000 personer tjänar mer än en miljon kronor om året. De flesta bor i Danderyds kommun utanför Stockholm.

Cirka 50 000 svenskar har mer än en miljon kronor i årslön.

Det visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån.

Flest miljonärer bor i Danderyd.

När deklarationsblanketten damp ner i lådan i början av året kunde 48 000 svenskar konstatera att de har mer än en miljon i lön. Det är fler än någonsin, visar ny statistik som SCB presenterade i dag.

Statistiken visar också att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte är utraderade. 83 procent av de som har miljonlöner är män.

Få tjänar en miljon i månaden

Mer än hälften av dessa höginkomsttagare bor i Stockholms län. Allra flest bor det i Danderyds kommun, där 10,6 procent har en lön som överstiger en miljon kronor.

De som tjänar ännu mer pengar - en miljon i månaden - är inte lika många. 79 svenskar hade en sådan årsinkomst förra året. Ingen svensk tjänar en miljon i veckan - 52 miljoner om året, enligt SCB.

Håller låg profil

Men den svenska miljonären är inte lika brackig som sina likasinnade vänner ute på kontinenten, utan håller en lägre profil.

– De vill läsa om high-end-varumärken och statusprodukter, men de vill inte ha för mycket "noveau riche", det passar inte den timide svensken. Vi skriver till exempel inte om båtar som kostar 150 miljoner, vi är lite mer modesta än man till exempel är i öststaterna, säger Susanne Ytterskog, grundare av tidningen Magasin Connoisseur som delas ut till alla som tjänar mer än 1,2 miljoner om året, till TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN