Så skapar du säkra lösenord

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2017-10-19

Polisen varnar för att spara kortuppgifter bakom svaga lösenord när du handlar online. Helst ska du ha starka, unika lösenord för varje sajt du besöker. Lösningen – en lösenordshanterare.

– Då behöver du bara komma ihåg ett lösenord, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Så skapar du säkra lösenord.

Julhandeln står för dörren, och det är knappast någon vågad gissning att vårt shoppande online kommer att slå nya rekord.

Samtidigt varnar nu polisen på Facebook för att spara dina kortuppgifter på e-handelssajter, om du inte låser in dem bakom riktigt starka lösenord. Annars är risken att någon tar sig in på ditt konto och handlar för dina pengar.

”Snabbt orimligt”

Allra helst ska du ha ett unikt lösenord för varje sajt. Något som kan låta som en omöjlighet.

– Det blir snabbt orimligt att hålla reda på alla lösenord i huvudet, eftersom de ska vara unika, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, en av Sveriges främsta it-säkerhetsexperter och säkerhetschef för Internetstiftelsen i Sverige.

Hon rekommenderar därför att man skaffar en lösenordshanterare, där alla lösenord sparas. De finns både i form av appar och webbtjänster, och som gratis- eller betalversioner.

– Då behöver du bara komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren. Dessutom kan den hjälpa dig att skapa riktigt starka lösenord, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

E-posten extra viktig

Däremot anser hon inte att du ska låsa in samtliga dina lösenord i en lösenordshanterare.

– Koden till bank-id, lösenordet till e-posten och inlogget till datorn tycker jag inte att du ska lägga där. Saker kan gå fel även med en lösenordshanterare, eller du kan glömma huvudlösenordet, och då blir det jobbigt, säger hon.

Extra viktigt är ett stark lösenord till e-posten.

– Där ska det vara extremt starkt och bra. Det är dit meddelanden skickas när du vill byta. Kommer någon åt ditt mejlkonto kan de börja byta lösenord på allt du har. Du kan bli av med hela ditt digitala liv, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Byt sällan!

Så även om du använder lösenordshanterare lär du behöva ett antal unika, starka lösenord. Så hur skapar du dem? De bör vara långa, åtminstone 12 tecken. De ska också vara unika, ovanliga och omöjliga att koppla till dig själv – personnummer och standardfraser går med andra ord bort (se fler tips nedan).

Däremot ska du glömma rådet om att byta lösenord regelbundet.

– Det finns mycket forskning som stödjer att det är en dålig idé. Vi är dåliga på slump och försöker göra det lätt för oss genom att bara byta litegrann. Har man ett starkt lösenord ska man bara byta om man haft det väldigt länge och det blivit för kort, eller om du tror att det blivit röjt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Så hanterar du dina lösenord och koder:

  • Skapa ett starkt lösenord genom att sätta ihop en serie tecken bestående av siffror, specialtecken, stora och små bokstäver. Lösenordet bör vara minst 12 tecken långt. Eller välj en lösenfras som består av slumpmässigt valda ord, minst 20 tecken.
  • Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig, exempelvis bilens registreringsskylt eller personnummer.
  • Använd inte vanliga ord som ”sommar” eller kombinationer som ”qwerty” (tecken i en följd på tangentbordet).
  • Använd alltid unika lösenord för olika inloggningar.
  • Använd tvåfaktorautentisering vid inloggning om möjlighet finns. Tvåfaktorsautentisering får man genom att kombinera två säkerhetsmetoder, till exempel att samtidigt ange ett hemligt lösenord och att en pinkod skapas i mobilen. Det finns också fler olika typer av tvåfaktorsautentisering.
  • Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon annan.
  • Ge aldrig någon annan dina koder till din internetbank. Ingen annan än du behöver känna till dem, då det är tekniskt omöjligt för någon annan att logga in på sin bank med dina koder.
  • Använd en lösenordshanterare, en programvara/tjänst som skapar och lagrar komplicerade lösenord för att få till unika och svårgissade lösenord.

Källa: Anne-Marie Eklund Löwinder, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap