Eon chockhöjer elnätsavgiften

Uppdaterad 2020-01-21 | Publicerad 2017-05-31

Om en månad höjer Eon sin elnätsavgift med 10 procent.

En miljon kunder berörs, enligt Dagens Industri.

– Det är inte rimligt, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund.

Elnätsavgifterna fortsätter stiga.

De svenska eljättarna fortsätter att höja sina elnätsavgifter. Om en månad kommer Eon höja sina avgifter med i genomsnitt 10 procent. Enligt Dagens industri påverkas en miljon kunder av höjningen.

En tusenlapp om året

För en normal villakund, som förbrukar 20.000 kilowattimmar om året, stiger avgiften med en tusenlapp om året. För lägenhetsinnehavare innebär det i genomsnitt ett påslag på 240 kronor om året.

Villaägarnas riksförbund upprörs av höjningen.

– Eon utnyttjar det svaga regelverket som rådet på den här monopolmarknaden. Kunden har inget att säga till om. Det är inte rimligt att plocka ut de vinster som dessa monopolister gjort de senaste åren, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Stora investeringsbehov

Eon själva förklarar höjningen med stora investeringsbehov i elnätet.

– Mellan 2017–19 investerar vi 9,7 miljarder i elnätet. Dels behöver det vädersäkras. Det är inte rimligt att folk på landsbygden har sämre leveranskvalitet. Dessutom behöver vi förstärka näten i städerna där det sker kraftig tillväxt. Det tredje är den energiomställning som pågår, säger Johan Aspegren, kommunikationschef Eon Elnät.

Eljättarna har varit flitiga med att höja elnätsavgifterna de senaste åren. Förra året steg de med i snitt 7,5 procent för boende i flerfamiljshus, enligt en kartläggning från Nils Holgerssongruppen.

I juni höjer Ellevio, före detta Fortum Energi, sina avgifter med ytterligare 5 procent för sina kunder i Stockholm.

Kräver hårdare regler

Det är Energimarknadsinspektionen, EI, som beslutar hur stora avgifter elnätsföretagen får ta ut. Men företagen har gång på gång fått rätt mot EI i domstol – och på så vis lyckats höja avgifterna ännu mer.

Jakob Eliasson kräver att regelverket stramas upp.

– Jämfört med andra nätverksmarknader som VA och telekom har elnätsmarknaden varit en kassako för företagen. Om regelverket fungerade som det borde skulle en vanlig småhusägare betala ett par tusenlappar mindre varje år, säger han.

Eon håller inte med om att deras verksamhet skulle vara en kassako.

– Vi vill inte hamna i en underhållsskuld som vi ser att en del annan infrastruktur hamnat i. Vi ser på andra områden att man inte investerat tillräckligt och inte tagit ut tillräckliga avgifter. Sedan har man inte kunnat stå för sina åtaganden, säger Johan Aspegren.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln