Ikea flaggar för höjda priser

Tappar miljarder efter fraktkrisen

Publicerad 2021-11-03

Containerbristen blir en dyr historia för Ikea.

Hittills har de tvingats lägga 2,5 miljarder kronor för att hantera krisen.

Samtidigt varnar möbeljätten för höjda priser framåt.

Inter Ikea Group, som har ansvar för leveranser och design hos Ikea, flaggar för att priserna på möbler kommer stiga. Anledningen är de höga råvarupriserna i kombination med fraktproblemen som väntas kvarstå en bra bit in i 2022, enligt företaget.

– Vi kan inte garantera stabila priser hos våra återförsäljare under de här svåra omständigheterna, men vi planerar att absorbera en del av de höjda kostnaderna under räkenskapsåret, säger ekonomichefen för Inter Ikea Group Martin van Dam till Reuters.

”Krävs väldigt hårt arbete”

Martin van Dam tror att kostnader relaterade till transport kommer att stiga ytterligare.

– Självklart planerar vi för tillväxt, men det kommer krävas väldigt, väldigt hårt arbete både på leveranssidan och för våra återförsäljare.

Ikea säger att högre råvarupriser och fraktproblem kommer leda till högre priser. Arkivbild.

Tappat miljarder på fraktkris

Dagens Industri rapporterar samtidigt att Ikea tvingats lägga 2,5 miljarder kronor för att hantera den globala fraktkrisen som har uppstått i pandemins spår.

Brist på containrar och hamnpersonal har lett till den ökade kostnaden, något som Aftonbladet tidigare har skrivit om.

– Förutom den extra summan vi har använt så innebär det att vi blir mindre effektiva när vi måste planera mer och vänta på varorna, vilket är en mycket mer plågsam effekt, säger Martin van Dam till tidningen.

Resultatet för Inter Ikea Group föll från 2 miljarder euro efter skatt till 1,7 miljarder euro under det gångna räkenskapsåret, skriver tidningen.

Leder till besvikna kunder

Martin van Dam säger också till Dagens Industri att fraktkrisens konsekvens – tomma hyllor – samtidigt leder till besvikna kunder.

Han bedömer att problemen kommer att bestå även under nästa år. Sannolikt längre än så.

– Vi ser fortsatt ökade råmaterialkostnader och problem med de globala logistikkedjorna. Jag vet inte hur länge det här kommer att fortsätta, jag vet verkligen inte det, säger han till DI.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln