Miljardböter hotar – FI går vidare med SEB

Hotas med böter efter misstänkt penningtvätt

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Penningtvätt

Miljardböter eller varning. Det kan vänta SEB efter beskedet att Finansinspektionen (FI) inleder en sanktionsprövning mot storbanken. Aktien faller rejält.

– Vi har observerat brister och svagheter i styrningen av dotterbankerna i de baltiska länderna, säger tillförordnade chefsjuristen Per Håkansson.

På onsdagsmorgonen meddelar tillsynsmyndigheten att man går vidare i undersökningen gällande åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i Baltikum.

Utfallet av prövningen kommer att meddelas i april 2020. Tidigare i höstas inleddes en motsvarande undersökning av Swedbank, utfall från den prövningen väntas i mars. Om det resulterar i miljardböter, varningar eller om bankerna frias helt återstår alltså att se.

Finansinspektionens granskning syftar till att kontrollera om bankernas interna kontroll och styrning följer lagstiftningen. Huruvida de båda storbankernas brister påminner om varandra, vill inte Per Håkansson gå in på närmare, mer än att det handlar om penningtvätt och Baltikum.

– I övrigt gör jag inga jämförelser i dag, säger Håkansson.

Aktien föll

SEB-aktien föll cirka fem procent när Stockholmsbörsen öppnade på morgonen.

FI kan utdela böter som motsvarar tio procent av omsättningen, i SEB:s fall handlar det om cirka 4,5 miljarder kronor. Alternativt kan bötesbeloppet landa i två gånger den vinst som banken gjort genom att bryta mot reglerna.

Granskningen görs i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen, enligt Finansinspektionen.

I ett kortfattat pressmeddelande kommenterar SEB tillsynen:

"Som en del i sin pågående tillsyn har den svenska Finansinspektionen meddelat att myndigheten inleder en sanktionsprövning gällande SEB AB:s kontroll och styrning av de baltiska dotterbankerna. Banken har inte tagit del av Finansinspektionens preliminära bedömningar som föranlett prövningen. SEB arbetar i full transparens med Finansinspektionen".

SEB hotas av miljardböter. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
SEB hotas av miljardböter. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE