Regeringens krisprognos: Hög arbetslöshet och låg tillväxt

Arbetslösheten under 2020 och 2021: Nio procent

Publicerad 2020-03-31

Coronapandemin slår hårt mot Sveriges ekonomi.

Nedgången kommer att bli lika stor som under finanskrisen, säger finansministern.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, globalt och nationellt, säger Magdalena Andersson.

På tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en mörk prognos för det ekonomiska läget i Sverige och världen.

– Vi ser att tillväxten faller, arbetslösheten stiger på ett sätt som vi inte sett sedan finanskrisen, och att vi har tydligt underskott i offentliga finanserna. Sverige har en tung tid framför sig och den här ekonomiska krisen kommer påverka oss alla. Som privatpersoner, men också företag och organisationer, säger Magdalena Andersson.

Både utbud och efterfrågan i världsekonomin har chockats av det nya coronaviruset och allt vad spridningen medför. Tillväxttappet är i nivå med under finanskrisen i slutet av 00-talet.

Arbetslöshet på nio procent

Aldrig har så många i Sverige varslats under en månad som i mars 2020 – 36 800 personer. Det tidigare rekordet var i november 1992, då 22 000 personer som omfattades av varsel.

Arbetslösheten väntas stiga från knappt sju procent till nio procent, och ligga där under 2020 och 2021.

– De branscher som drabbas hårdast är hotell, restaurang och handel. Här är det väldigt många som är visstidsanställda och unga, säger Magdalena Andersson.

Sedan väntas arbetslösheten sjunka till 8,4 procent under 2022.

– Något som är särskilt besvärligt i den här krisen är att det är oklart hur utdraget det här förloppet kommer att bli, säger Magdalena Andersson.

Återgången ska börja i slutet av året

Underskottet i de offentliga finanserna väntas landa på 3,8 procent av BNP i år. Utgiftstaket kommer med största sannolikhet behöva höjas. Kostnaden för de åtgärder som hittills presenterats är 84 miljarder kronor, enligt finansministern.

Finansministern framhöll att Sverige har en låg skuldsättning, både jämfört med andra länder och hur det sett ut historiskt. Men den väntas öka från 35 procent av BNP i fjol till nästan 40 procent i år.

Den ekonomiska återhämtningen väntas ta flera år.

– Vi bedömer en återgång som sker redan i slutet av det här året. Vi bedömer att både 90-talskrisen och finanskrisen var mer utdragna, säger Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu