Näringslivet varnar för massarbetslöshet

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, presenterar ett räddningspaket för jobb och företag under pressträffen i Stockholm.

Svenskt Näringsliv vill se ett räddningspaket till företagen från staten på 200 miljarder kronor och råder regeringen att öka statsskulden för att betala det.

Kraven rör stärkt system för korttidspermittering, räddningsersättning när omsättningen har rasat samt tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter för samtliga företag.

– Vi vill rädda så många jobb som möjligt. Vi tror att det behövs åtgärder av stor dignitet, åtgärder som motsvarar nära fyra procent av BNP, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på en presskonferens.

Situationen är mycket allvarlig, konstaterar Jacke.

– Det är uppenbart att konsekvenserna för företagen är väldigt, väldigt dramatiska. Det sker med en hastighet och med en kraft som vi inte hade kunnat förutse.

Risk för massarbetslöshet

SN ser en risk för massarbetslöshet när många företag riskerar att gå omkull. Jacke framhåller att om man inte tar stora kostnader nu så kommer det kosta betydligt mer längre fram.

Han säger att de paket som lagts fram hittills i sig är bra, men inte tillräckliga.

– Vi behöver något av den här kalibern, säger Jan-Olof Jacke om det förslagspaket som han redan har presenterat för regeringen och partiledarna.

Han framhåller att kostnaderna för paketet på 200 miljarder, vilket motsvarar 4 procent av den svenska bruttonationalprodukten, kan betalas genom att öka statsskulden med lika mycket. Det vill säga att låna upp 200 miljarder.

"Hastigheten är så viktig"

Den svenska statsskulden är för närvarande historiskt låg och flera ekonomer har talat om att den kan höjas utan större problem.

Jacke säger också att åtgärderna måste på plats omgående och att snabbhet måste gå före perfektion.

– Det kan bli en del avigsidor, men hastigheten är så viktig.

Han beskriver stor desperation bland mindre företag som inte kommer åt de åtgärder som regeringen hittills har sjösatt.

SN vill därför se statliga kreditgarantier som ska göra det lättare att låna för mindre företag. Något som kan kosta runt 10 miljarder kronor, uppskattar SN.

Särskilt stöd för familjeföretag

Dessutom vill organisationen att räntan på det anstånd som företag kan få på skatteinbetalningar ska sänkas.

– Den bör vara högst 1,25 procent, säger Jacke.

För de allra minsta företagen, ofta familjeföretag, vill SN se ett särskilt stöd på 5 miljarder kronor.

– Nu slår det i bransch efter bransch, inte minst i sällanköpshandeln, men även i industrin. Vi ser ett behov av att inte enbart ha likviditetsstödjande åtgärder utan även kraftiga återbetalningar av skatter för att det ska kunna finnas livsdugliga bolag även när vi är igenom det här, säger Jacke.

TT: I ert förslag finns 100 miljarder i direkt kontantstöd, närmast, till många företag.

– Vi ser att det är så otroligt många företag som tappar stor del av sin omsättning, de har inga intäkter kvar, säger Jacke och varnar för att det leder till konkurser och massarbetslöshet.

Publicerad: