Ministern: Inte ok att behöva vänta i månader

Publicerad:

Coronapandemin

Tusentals personer har väntat i månader på ersättning från a-kassan.

Nu reagerar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Människor måste få sina pengar så att de kan betala hyran, säger hon.

Många har berättar om den krisartade situationen som uppstått när besked från a-kassan dröjt. Aftonbladet har tidigare skrivit om Malin som tvingats låna till mat och hyra av sina gamla föräldrar och om tvåbarnspappan Jocke, som fått leva på ett par hundralappar de senaste månaderna.

– Jag ser allvarligt på den situation som vi har nu. Jag tycker inte att man ska behöva vänta i flera månader på att få sin a-kassa, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Från politiskt håll har a-kassorna fått stöd på 100 miljoner kronor. Pengar som främst har använts till att anställa ny personal på kassorna.

– Min bedömning är att pengarna kommer att underlätta och göra skillnad under hösten. Men sedan mars har 270 000 personer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Det här är den värsta krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Och det gör att våra system är satta under hård press, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Kan bli värre i höst

Men enligt flera a-kassor har de 100 miljonerna inte rått bot på det kortsiktiga problemet. De har också varnat för att hösten kan bli värre än våren. Därför hade intresseorganisationen Sveriges a-kassor gärna också sett lag- och regeländringar.

– Dessa förenklingar skulle, enligt oss, underlätta rejält i många ärenden och dessutom göra processen enklare. Både arbetslösa medlemmar och arbetsgivare skulle på köpet få mindre administration gällande ansökningar om ersättning, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Anledningen till att regeringen ännu inte gått vidare med något av förslagen är det komplexa regelverket, enligt Eva Nordmark.

– Om vi ska göra förändringar i lagstiftningen så måste vi vara säkra på att det underlättar och effektiviserar handläggningen. Vi måste vara helt säkra på att det blir bättre för de som är arbetslösa. Dialogen fortsätter och vi följer utvecklingen löpande. Jag utesluter inte ytterligare åtgärder i det här läget.

Prioriterat att rädda jobben

Många av de som stått utan besked från a-kassorna har reagerat på det snabba stödet som näringslivet fick från politiskt håll.

– Från dag ett när coronapandemin slog till mot svensk arbetsmarknad så har vi i första hand försökt rädda så många svenska jobb som möjligt. Det har varit vår utgångspunkt. I dag finns till exempel ett omfattande system där hundratusentals människor omfattas av systemet med korttidspermittering, säger Eva Nordmark.

Publicerad:

LÄS VIDARE