Johan köpte nytt – får inte huset sålt

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2018-02-15

Johan får inte radhuset sålt trots att inflyttningen närmar sig på sin nya lägenhet. OBS. Bilderna är genrebilder och ett montage.

När bostadsmarknaden svajar hamnar många i kläm.
Johan tecknade förra våren ett avtal om en nyproducerad lägenhet.
Men när inflyttningen nu närmar sig får han inte sin nuvarande bostad såld.

– Det kommer väldigt, väldigt få på visningarna. Jag är så stressad att jag inte kan sova, säger han.

Vi backar bandet till våren 2017. Bostadspriserna tickar uppåt i oförminskad takt, och i Stockholms innerstad säljs lägenheter för 100 000 kronor per kvadratmeter eller mer.

För 25-årige Johan, som äger ett radhus i södra Stockholm tillsammans med en kompis, dyker chansen att lägga vantarna på en egen lägenhet upp.

– Jag ville bo själv, och i framtiden tillsammans med min flickvän som just nu studerar på en annan ort. Då dök möjligheten att köpa en nyproducerad bostadsrätt i samma område som jag bor i nu upp. Jag ansökte och fick chansen att skriva under avtalet, säger han.

Kostade 2,2 miljoner

Inflyttningen skulle ske ungefär ett år senare, i maj 2018. Summan landade på 2,2 miljoner kronor.

I samband med köpet gjorde han en värdering av radhuset: strax över 4,5 miljoner bedömdes det kunna gå för. Johan fick ett lånelöfte av banken och räknade med att kunna gå in med 700 000 kronor i kontantinsats i den nya bostaden.

– Det var lite lågt räknat, jag hade dessutom sparat undan en del vid sidan om, säger Johan.

Sedan kom sommaren och hösten. Luften går plötsligt ur bostadsmarknaden, med stillastående eller sjunkande priser. Ett skärpt amorteringskrav börjar alltmer likna ett troligt scenario, samtidigt som en våg av nybyggda bostäder sköljer över bostadssajterna.

För Johan är det fortfarande långt över ett halvår kvar tills han får tillträde till sin nya lägenhet. Han rådfrågar en mäklare om vart marknaden är på väg, och när det är läge att försöka sälja radhuset.

– Hon sa att det i samband med det första amorteringskravet skedde en rush innan införandet. Hon trodde på något liknande nu. Dessutom brukar folk vilja köpa ungefär tre månader innan inflyttning, så det var inte aktuellt att sälja där och då, säger Johan.

Tomma visningar

Så han väntade. För tre veckor sedan lade han ut radhuset till försäljning. Värderingen från förra våren på 4,5 miljoner kronor kunde han glömma. Utgångspriset sattes till 4,2 miljoner. Men hittills har det varit närmast stendött.

– Det kommer väldigt, väldigt få på visningarna och de som kommer vågar inte lägga bud. Vi har haft extravisningar, och inte heller då har det kommit folk. Nu har vi sänkt till 4,1 miljoner, och sitter och väntar på om någon ska nappa eller inte, säger Johan.

Om han inte får radhuset sålt eller tvingas gå ner mer i pris vet han inte vad han ska göra.

– Då går det inte ihop. Då sitter jag i sjön.

Han har försökt ta sig ur avtalet på den nya lägenheten, men eftersom det är bindande skulle han i så fall tvingas betala skadestånd till säljaren. Värdet på 2,2 miljoner kronor från förra våren har dessutom med all säkerhet minskat. Därför skulle han också tvingas betala mellanskillnaden om lägenheten måste säljas vidare till någon annan.

– Det kan få oerhörda konsekvenser om jag inte kan betala för mig. Jag vet inte vad som händer då, säger Johan.

”Aldrig mått så dåligt”

Situationen påverkar honom både psykiskt och fysiskt.

– Jag är så stressad att jag inte kan sova. Det är det enda jag tänker på. Jag har aldrig mått så här dåligt i hela mitt liv.

Borde du inte ha varit beredd på att priserna kunde gå ner när du skrev på avtalet?

– Jag räknade med att ha marginal för om det skulle dippa eller plana ut. Men att förlora så himla många hundratusen på några månader hade jag inte räknat med, säger Johan.

Han lägger en del av skulden för den uppkomna situationen på införandet av det skärpta amorteringskravet.

– Jag känner att det fått marknaden att vända. Folk är oroliga och vet inte vad de får låna när bankerna skärper kraven. Politikerna vill att det byggs så mycket som möjligt i Stockholm och vill att folk köper bostäderna så klart. Men när folk väl gör det ändrar man plötsligt spelreglerna. Hur ska vi då kunna få våra hus sålda?

Oavsett om det löser sig eller inte säger Johan att han aldrig kommer att köpa en nyproducerad lägenhet igen.

– Det har fått mig att må så jävla dåligt. Det är inte värt att köpa något så långt i förväg när man inte vet vart marknaden tar vägen. Dessutom kan man inte lita på att spelreglerna är samma som när man skriver under.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu