Cementa kan stoppas i domstol – igen

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2021-09-22

Ska Cementas fabrik i Slite på Gotland få fortsätta att tillverka cement? Arkivbild.

Regeringens räddningsplan för Cementa kan vara förgäves. Miljöorganisationer står beredda att överklaga tillståndsbeslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Och då kan det bli stopp för Cementa – igen.

Regeringen gör allt den kan för att kunna ge Cementa tillstånd till fortsatt kalkbrytning i Slite. Trots att många remissinstanser och Lagrådet har totalsågat lagförslaget som ger regeringen möjlighet att förlänga tillståndet.

Nu ser det ändå ut som om regeringen får igenom sin föreslagna lagändring i Riksdagen – Moderaterna sade på tisdagen att de kommer att rösta för lagförslaget som regeringen presenterat.

Men sannolikt är det inte det sista som sägs i striden om kalkbrytningen och grundvattnet på Gotland.

Någon kommer att överklaga

– Någon kommer att begära överprövning i Högsta förvaltningsdomstolen av det beslutet. Då ska domstolen bedöma om det är förenligt med grundlagen, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

Han förklarar att både miljöorganisationer och enskilda som berörs av beslutet har rätt att överklaga.

Lagrådet, som består av ledamöter från både Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen, har i sin sågning av remissförslaget sagt att det strider mot Regeringsformen, en av grundlagarna. Beredningen av lagändringen har varit alltför kort, enligt Lagrådet. Dessutom, lagändringen brister när det gäller generalitet, tycker rådet. Med det menas att en lag måste gälla allmänt och generellt, inte enbart för en person eller ett företag.

Jonas Ebbesson tror att domstolen kommer att gå på samma linje som kollegorna i Lagrådet.

– När Lagrådet nu har sagt att lagförslaget är grundlagsvidrigt så har jag svårt att tänka mig att Högsta förvaltningsdomstolen skulle göra en annan bedömning, säger Ebbesson.

Men beskedet från domstolen kan dröja. Upp till åtskilliga månader, till och med.

– Högsta förvaltningsdomstolen kan besluta om så kallad inhibition, det vill säga att regeringens beslut om förlängt tillstånd inte får tillämpas förrän domstolen slutligen avgjort målet.

EU kan behöva säga sitt

Domstolen kan också begära ett yttrande av EU-domstolen, om den anser att det finns EU-rättsliga frågor som behöver klargöras, förklarar han. Då kan det ta betydligt längre tid. Även i en sådan situation kan Högsta förvaltningsdomstolen besluta om inhibition, det vill säga att tillståndsbeslutet inte får tillämpas förrän den svenska domstolen avgjort målet, förklarar Jonas Ebbesson.

Både Greenpeace och Naturskyddsföreningen är engagerade i kalkbrytningsfrågan på Gotland, tillsammans med flera andra miljöorganisationer och enskilda, som enligt Jonas Ebbesson har rätt att överklaga.

– Vi håller tillsammans med andra organisationer på att analysera möjligheterna till överprövning. Både av själva lagförslaget och av ett tillståndsbeslut för Cementa. Antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger Carl Schlyter, talesperson för Greenpeace.

Naturskyddsföreningen följer noga det som händer med Cementa och grundvattnet på Gotland, förklarar Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

– Vi kan inte säga om vi kommer att överklaga förrän vi har sett beslutet. Men det är helt klart att vi har talerätt, säger Oscar Alarik.

Följ ämnen i artikeln