Uppmaningen inför julhandeln: ”Stanna hemma”

  • Marcus Älverbrandt
    Marcus Älverbrandt
Handel & tjänster

Undvik rusningstider, skippa shoppingrundan och klicka hem dina julklappar på nätet.

Så löd beskedet på dagens pressträff om läget för handeln.

– Det blir ingen vanlig jul i år, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Den närmaste månaden brukar vara den absolut mest gynnsamma för butikshandeln. Med både Black Friday och julen på ingående är vi vana vid att butikerna fylls till brädden av kunder på klappjakt.

Årets julhandel kommer bli annorlunda. Den saken stod klar när näringsminister Ibrahim Baylan höll pressträff i dag tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Karin Johansson, vd på Svensk handel.

– Vi längtar alla efter jul, högtider, ljuspunkter i den här mörka tiden. Jul kommer vi att ha i år också, det kommer att bli julklappar. Men i år får den stora shoppingrundan ställas in, sa Baylan och forsatte sin uppmaning till svenska folket:

– Mitt budskap är enkelt: Går det inte att handla utan att undvika trängsel, då ska du inte heller handla.

Ibrahim Baylan på fredagens pressträff.

Foto: Regeringskansliet / TT NYHETSBYRÅN

Svåra tider för handeln

Julklappshandlarna uppmanas i stället att vända sig till e-handeln för att göra sina fynd. Men trots att e-handeln ökar så kan det inte väga upp för det stora butikstappet, menar Karin Johansson.

– Från handelns sida kan vi konstatera att de skärpta råden, som utfästs, får omedelbara effekter ute i våra butiker. Många är de handlare som upplever att kundflödena tvärnitar. Givetvis är arbetet med att stoppa smittspridningen helt centralt. Men många handelsföretag får betala ett högt pris, säger hon.

Uppmaningen: ”Sprid ut köpen”

Hon konstaterar att den bransch som drabbats värst är ”den som har att göra med hur vi ser ut”, såsom kläd- och skobutiker.

– Det är den del av branschen som blöder mest. Vi har varit mer besjälade av hur vi har det hemma, hur vi utrustar hemmakontor, vad vi har i trädgården, säger Karin Johansson.

Hur ska man då göra ifall man ändå behöver ta sig till en fysisk butik?

– Vår uppmaning till alla: sprid ut dina köp nu. Börja julklappsinköpen redan nu. Säkerställ att det inte blir trängsel vid utlämningsställen, säger Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Julhandel.

Foto: TT
Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Handel & tjänster

LÄS VIDARE

Dyster prognos inför Black Friday: ”Byggt ett reamonster”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handel & tjänster

Jul

Ibrahim Baylan

Detaljhandel

Näthandel