En miljon hotar lämna Nordea

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordea flyttar från Sverige

Nordeas flytt till Finland uppskattas inte av svenska kunder. Över en miljon överväger nu att lämna banken, visar en ny undersökning.
– Det är en farlig väg att gå att som Nordea och inte lyssna på sina kunder, säger sparekonomen Joakim Bornold till Svenska Dagbladet.

1 av 2

Sedan Nordea beslutade att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors har kritiken varit hård. Och flytten ser ut att bli kostsam för banken. Flera fackförbund har redan valt att lämna, och nu hotas man av rejäl kundflykt.

Över en miljon av Nordeas kunder överväger att lämna banken, visar en ny undersökning gjord av Inizio på uppdrag av Svenska Dagbladet.

”Kan inte vara tondöva”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, säger till tidningen att bankerna måste bli bättre på att lyssna.

– Man kan inte vara tondöva för vad kunder tycker. Det kommer bara bli lättare och lättare att byta bank, och konkurrensen kommer bara öka. Flera aktörer är även beredda att lyssna på sina kunder. Då är det en farlig väg att gå att som Nordea och inte lyssna på sina kunder, säger han.

Han påpekar samtidigt att få personer generellt byter bank i Sverige.

– Det är möjligtvis många som överväger att lämna Nordea, men frågan blir om de kommer ta steget att verkligen göra det. Det är lätt att byta bank i dag, men det uppfattas som krångligt.

Nordea: Långsiktigt bra

Nordeas presschef Petter Brunnberg avfärdar kritiken om att banken skulle vara ”tondöv”.

– Vi tycker alltid det är tråkigt om någon kund vill lämna oss. Styrelsen har fattat ett beslut som de tror är långsiktigt bra för banken, och därmed bra för våra kunder, säger han till SvD.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 100 Nordeakunder. Av dessa uppger 63 procent att de tycker att Nordeas styrelses förslag om att flytta huvudkontoret till Finland är ganska eller mycket dåligt. 39 procent av de som ogillar förslaget överväger helt att byta bank.

För SvD uppger Nordea att de har 4,2 miljoner privatkunder i Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE