Riksbanken höjer räntan

Stefan Ingves ger besked

Uppdaterad 2019-02-19 | Publicerad 2018-12-20

Riksbanken höjer reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent.
Nästa höjning kommer sannolikt under andra halvåret 2019, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Detta innebär inte att vi trampar på bromsen utan att vi lättar lite på gasen, säger Stefan Ingves.

Riksbanken höjer, för första gången sedan 2011, reporäntan från −0,50 till -0,25 procent. Samtidigt meddelar Riksbanken att ytterligare en höjning väntas under andra halvåret 2019.

Det nya beslutet om reporäntans nivå kommer att tillämpas från 9 januari 2019.

”Trots att inflationen blivit lägre än väntat är förutsättningarna fortsatt goda för att inflationen ska vara kvar nära målet även framöver. I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något. Direktionen har därför beslutat att höja reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent. Inflationsprognosen bygger på att den penningpolitiska stimulansen minskas långsamt”, skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Riksbankens ledning var inte enig i beslutet. Vice riksbankschef Per Jansson ville varken höja räntan eller ställa sig bakom prognosen för den kommande räntehöjningen senare nästa år. 

– Även med den räntehöjningen är penningpolitiken fortsatt mycket expansiv och ger stöd åt den allmänna ekonomiska utvecklingen, säger Stefan Ingves.

Det finns skäl att tro att inflationstrycket håller i sig ett tag framöver, enligt riksbankschefen.

Ovärldskonjunkturen är fortsatt god menar Ingves, men politisk osäkerhet kring Brexit, handelskonflikten mellan USa och andra länder spelar in.

– Men den ska kombineras med en ganska stor politisk osäkerhet.

Riksbankens prognos är att den globala tillväxten kommer att ligga på mellan 3–4 procent.

”Kommer för sent”

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea säger om beskedet:

– Riksbanken har tydligt sagt under hösten sagt att de skulle höja, därför var de ur ett kommunikationsperspektiv tvungna att göra det nu men för svensk ekonomi var det ett besked som kom alldeles för sent.

Hur ska man tänka som sparare?

– Som sparare är det väldigt svårt. Det är en ekonomisk miljö som man inte får ut något alls av. Tyvärr får jag säga att cash is king i dag, man ska vara rädd om de pengar man har har. Den starka utveckling vi haft de senaste åren har vi inte framför oss, det kommer snarare vara tvärtom, säger Annika Winsth.

Kronan stärktes några ören mot både dollarn och euron efter räntebeskedet, rapporterar TT. En dollar kostar nu 9:00 kronor mot 9:06 kronor före beskedet. Euron ligger på 10:30 kronor, mot tidigare 10:35.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu