Nya företag erbjuder lön i förskott

Lönetjänsten sågas av experter: Vulgärt

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-05

Flera bolag etablerar sig nu på en potentiell mångmiljardmarknad.

Affärsmodellen: Låt kunder ta ut delar av lönen i förskott.

– Ett väldigt bra sätt att skjuta sig själv i foten, säger sparekonomen Claes Hemberg.

De beskriver sig själva som ”moderna” och ”smidiga”. En motpol till blancolån med höga räntor, heter det.
Men det nya fenomenet sågas av kritiker – redan innan det kommit igång i Sverige.

– Det finns säkert folk som efterfrågar det här. Men det finns risker, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Bolagen Grace och Mysaly satsar båda på att lansera i Sverige i närtid. Tanken är att de som blir kunder hos bolagen ska erbjudas en möjlighet att ta ut delar av lönen i förskott.

Claes Hemberg är kritisk till upplägget.

– Den som lever så kortsiktigt tenderar att bli väldigt fattig. Vi behöver tänka veckor, månader och år framåt, säger han.

Riktar sig till privatpersoner

Mysaly riktar sig till företag och lovar att de ska göra det lättare att betala ut lön till anställda. Det ska, enligt företaget, motivera anställda till att ta extra pass.

Grace riktar sig i stället till privatpersoner och beskriver sin tjänst som ”det moderna sättet att få tillgång till dina egna pengar”. Men för att få ta ut pengarna i förtid kommer kunder behöva betala en prenumerationsavgift, hur stor är i dagsläget inte känt.

– Det är vulgärt i den bemärkelsen. Du kan gå till chefen och be att få betalt för varje dag om du vill. Men det tror jag inte att någon människa vill, säger Claes Hemberg.

Han tror att tjänsterna kan leda till onda spiraler.

– Man lånar innan man har pengarna och tappar lätt överblicken över sin ekonomi. Det kan bli svårt för unga som inte har erfarenhet av pengar att stå emot.

Claes Hemberg är kritisk mot de nya tjänsterna.

”Man får mindre pengar”

Richard Wahlund, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, tror inte att särskilt många svenskar kommer att vara intresserade av tjänsterna.

– Det bör vara en begränsad grupp i samhället som man kan fånga med det där. Det är framför allt yngre. Det är samma målgrupp som jag kan tänka mig tar flest sms-lån. Å andra sidan krävs att man har en fast inkomst för det här, vilket gör gruppen ännu mindre, säger han.

För den gruppen som ändå kan komma att ta del av tjänsten ser Wahlund få fördelar.

– Problemet är att man totalt sett kommer att ha mindre pengar, eftersom du ska betala en avgift. Det är egentligen bara en omfördelning över tiden av samma lön, men totalt sett med mindre pengar att röra sig med på grund av avgiften, säger han.

Grundare håller inte med

Utöver lånefunktionen består Grace även av en budgeteringsfunktion som ska ge användare en överblick över den egna ekonomin. För att komma åt lånefunktionen behöver användare bevisa att den har en fast inkomst.

– Grace är en app som hjälper användarna att få bättre kontroll och överblick över sin ekonomi, säger Adam Lewestam, en av Grace två grundare.

Men affärsmodellen bygger på lånefunktionen?

– Det är en av funktionerna i appen. Vår modell bygger på att vi ska hjälpa våra användare att få en bättre ekonomi.

Enligt Adam Lewestam kommer det också redan från början finnas modeller som hindrar exempelvis personer med ett spelberoende från att ta ut pengar.

Han tror, till skillnad från ekonomiprofessorn Richard Wahlund, att tjänsten har en stor marknad i Sverige.

– Tittar man på liknande bolag i USA och Storbritannien har den största aktören hjälpt över fem miljoner användare på tre år. Jag tror absolut att marknaden är stor även i Sverige.

”Viktigt att skilja från krediter”

Mikael Ingelson, en av grundarna på Mysaly, håller inte heller med om kritiken.

– Vi tycker att det är viktigt att skilja på vår tjänst och de som faktiskt ger ut krediter. Vi låter företagens medarbetare ta ut en begränsad del av sin redan upparbetade lön, säger han.

Mysaly tar ut 35 kronor per uttag för att täcka sina kostnader samt en licensavgift från arbetsgivaren. Även Mikael Ingelson tror att det finns en stor målgrupp i Sverige.

– I dag är det många som inte klarar en oförutsägbar utgift. Till exempel om kylskåpet går sönder, de är då utlämnade till dyra blancolån. Vi anser att detta alternativ är ett bättre sätt att lösa situationen på.


PODD Så blir ekonomiåret 2020

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu