ISK kritiseras av Riksrevisionen: Inte förmånligt

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2018-06-26

Riksrevisionen har granskat Investeringssparkontot och menar att sparformen inte alls är så förmånlig.

Investeringssparkontot har blivit en storfavorit hos aktie- och fondspararen.
Men nu riktar Riksrevisionen kritik mot sparformen.
Myndigheten tycker inte alls att den är särskilt förmånlig – varken för staten eller den enskilda spararen.

Investeringssparkontot, ISK, har hyllats av de allra flesta - både av småspararen och ekonomer.

Men nu vänder Riksrevisionen, som har till uppdrag att granska vad statens pengar går till, på steken – och riktar kritik mot sparformen.

– Införandet av ISK har lett till ett mer komplext skattesystem. Man ska inte underskatta de svårigheter som det kan innebära för enskilda sparare, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

ISK har kostat staten

Kortfattat betalar alla som har ett ISK-konto en väldigt låg schablonskatt på sitt sparande årligen jämfört med ett depåsparande i aktier och fonder där endast vinster beskattas vid en försäljning men till en kapitalskatt på 30 procent.

Det har också gjort att ISK är väldigt populärt. Nästan 2,2 miljoner sparare har öppnat ett ISK sedan det infördes 2012.

Trots att skatten för ISK-kontot höjdes i höstas anses investeringssparkontot fortfarande vara mest förmånligt enligt de allra flesta ekonomer.

Det här menar dock Riksrevisionen har slagit tillbaka på statskassan. Sparformen har kostat staten 42 miljarder kronor i skattebortfall, visar Riksrevisionens granskning.

– Det är stora summorna förklaras av aktiemarknadens starka utveckling. Om aktiemarknaden hade utvecklats svagare skulle resultatet sett annorlunda ut, säger Ingvar Mattson.

”ISK är mer riskfyllt”

Alla sparare med ISK betalar nämligen skatt varje år oavsett om man gått med vinst eller förlust.

Därför menar Riksrevisionen att det är mer riskfyllt att spara i ISK än på konventionellt sätt, där skatten endast betalas på vinster och du gör skatteavdrag för förluster.

– När hänsyn tas till att sparande i ISK är mera riskfyllt kan ISK inte betraktas som en skattemässigt särskilt förmånlig sparform, säger Anna Brink, projektledare för granskningen.

Det kapitalunderlag som beskattas i ISK är din behållning i början av året plus dina insättningar under året multiplicerat med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Sedan betalar du i din tur 30 procents skatt på det.

Även till detta är Riksrevisionen kritisk till.

– Införandet av ISK har lett till ett mer komplext skattesystem. Man ska inte underskatta de svårigheter som det kan innebära för enskilda sparare, säger Mattson.