Så maxar du din ekonomi i höst – 7 konkreta tips

Uppdaterad 2023-09-04 | Publicerad 2020-12-22

Artikeln innehåller annonslänkar

Vill du få pengarna att växa under hösten?

Små metoder, tålamod och rätt kunskap kan hjälpa dig komma på rätt väg gällande din privatekonomi.

Ta del av våra bästa tips och tricks nedan!

1. Välj rätt sparkonto

Alla vet att en av de viktigaste aspekterna av att nå en hälsosam privatekonomi är att bygga upp en sparbuffert.

I dag kan du få ränta på över 4% på dina sparpengar hos vissa aktörer. Det kan därför vara lönsamt att se över var du har dina pengar. Låt dem inte ligga på ett konto helt utan ränta, då lånar du ut dem till banken helt gratis.

ANNONS

2. Se över abonnemang

Många sitter på kostsamma abonnemang, appar och tjänster som bara står och tickar. Avsluta de du inte använder eller byt till ett billigare alternativ.

Om du har ett dyrt mobilabonnemang kan du spara hundratals kronor på att byta till ett billigare. Många låter dig även ta med ditt gamla telefonnummer.

ANNONS Just nu får du fyra månader för bara 19 kronor hos Hallon – läs mer här!

3. Se över försäkringar

Betalar du för mycket för dina försäkringar? Risken att du gör det är stor. Då kan det vara klokt att se över dina utgifter och kontakta ditt försäkringsbolag för att förhandla om. Många är öppna för diskussioner och förbättrade avtal, men om de inte är villiga att förhandla kan det vara klokt att börja se sig om efter nya aktörer med bättre erbjudande. Lojalitet brukar inte löna sig!

ANNONS Hos ICA Försäkring kan du försäkra allt från hus till hund – läs mer här!

4. Minska dina elkostnader

Börja med att gå igenom din elförbrukning och se över vilket elavtal du betalar för. Det kan också vara smart att använda tjänster där alla elbolag finns listade. Då får du en bättre överblick och ställa elbolagen mot varandra, samt lära dig om totalkostnader med skatter och andra avgifter.

ANNONS

5. Spara i fonder

Om du väljer att månadsspara i fonder ger du dina sparpengar en chans att växa över tid. Tvärtemot vad många tror behöver man inte ett stort kapital för att börja fondspara. Likt ett sparkonto räcker det att sätta in det belopp du kan – det viktiga är att du sätter igång.

Till skillnad från att spara i aktier kräver ett fondsparande i regel mindre ansträngning från dig som privatperson då de flesta banker erbjuder hjälp och stöd för att börja fondspara.

ANNONS Hos sparplattformen Savr kan du investera i kända fonder till lägre avgifter!

6. Se över din boränta

Den största boven i dramat är ofta boendekostnaderna. Dessa kan kännas övermäktiga att sänka, men här kan faktiskt små medel göra skillnad. I och med att bolånen ofta är så pass höga krävs det inte många procentenheter för att göra stor skillnad i plånboken. För ett bolån på två miljoner kronor kan så lite som 0,25 procentenheter i lägre ränta innebära 5 000 kronor mer om året.

Jämför hur din bank står sig mot andra. Kontrollera snitträntan och utgå inte från listräntan. Om din bank inte kan matcha ett bättre erbjudande, byt!

ANNONS

7. Planera framåt

Att upprätta en tydlig budget baserat på de inkomster som finns i hushållet kan hjälpa dig undvika oväntade utgifter framöver. Exempelvis kan man kika tillbaka på sommarsemestern och se vad den kostade. Om den kostade mer än väntat kan man redan nu budgetera in ett sparande för nästkommande semester. Det är tillexempel klokt att börja budgetera för årets jul redan nu.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET