Så kan techjättarnas ras påverka din plånbok

Många äger aktier i Facebook och Google utan att veta om det

Publicerad 2020-09-14

De amerikanska techgiganterna visade kraftig uppgång under den turbulenta våren, och svenska sparare storshoppade de hajpade aktierna.

Sen kom raset och skapade oro hos småspararna.

Men väldigt många i Sverige äger andelar i bolagen – utan att känna till det.

De amerikanska techjättarna ras på börsen började i slutet av förra veckan och fortsatte under denna vecka.

När man pratar om ”techjättarna” så är det främst Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet (Google) och Microsoft som avses. Hit hör även elbilstillverkaren Tesla, vars aktie var en av dem som rasade allra mest, – 21 procent på en dag, i tisdags..

– De utgör en så stor del av den amerikanska börsen att när de pressas så påverkas hela börsen. Techjättarna har lett ”racet” uppåt sedan börsen började stiga i slutet av mars, så när de faller så skapas en osäkerhet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Svenska sparare storshoppade på börsen

Tiotusentals svenska småsparare hoppade på techtåget.

– Det är väldigt stora ökningar av antalet ägare vi ser. Särskilt i Tesla och Apple, som varit de allra mest hajpade aktierna och som också var de som pressades hårdast nu i den senaste oron, säger Frida Bratt.

Det är både nybörjare på börsen och erfarna investerare som köpt techbolagen.

– Vi vet att intresset för börsen ökade under turbulensen och uppgången i våras, och eftersom techbolagen stod emot bra så var det nog många som hade som strategi att köpa tech.

De amerikanska techbolagen har stigit extremt mycket i år. Vad orsakade det kraftiga fallet?

– De stod emot raset vi såg i mars under den värsta turbulensen, och ledde sedan den långa och snabba uppgången vi haft. Eftersom de stigit så pass mycket och snabbt innebär det att det är extremt stora förväntningar nu på att bolagen ska växa och leverera ännu högre vinster, säger Frida Bratt.

Hon menar att nedgången i aktierna de senaste dagarna till stor del är en både rimlig och sund reaktion på den långa uppgången.

Framför allt gäller det Tesla, vars aktie har rusat med flera hundra procent i år.

– I Teslas fall fanns också en teknisk orsak. Aktien kom inte med i det breda amerikanska börsindexet S&P500. Hade man kommit med hade fondförvaltare världen över varit tvungna att köpa Tesla-aktier, eftersom de följer ”index”,  och det hade fått aktien att stiga ännu mer. Nu kom aktien inte med i indexet, och då blev det istället en besvikelse och ett ras.

Sparekonom Frida Bratt.

Äger techaktier utan att veta om det

Den svenska börsen varit motståndskraftigt trots turbulensen i USA.

– Men det som händer på andra sidan Atlanten påverkar för eller senare oss, säger Frida Bratt.

Även de svenskar som inte köpt aktier i bolagen kan påverkas av vad som händer på amerikanska börsen. Många äger techjättarnas aktier utan att känna till det - genom att på olika sätt vara exponerade mot dessa, till exempel via premiepensionfonder.

– Enkelt uttryckt: ”Alla” äger techjättarna i varierande grad och på olika sätt, säger Frida Bratt.

Teknikaktierna pressas nu, behöver man var orolig för framtiden?

– Nej, jag tycker inte det. Jag tror som sagt inte att detta är början på ett nytt stort ras, utan snarare är det en sund reaktion på en extremt stark uppgång, säger Frida Bratt.

Under onsdagen steg techbolagen.

– Techjättarna är vinstmaskiner, de är giganter på sina respektive områden och tjänar mycket, mycket pengar. Det är en stor skillnad mot exempelvis it-bubblan, då bolag som inte tjänade pengar pumpades upp till orimliga kursnivåer.

Hon menar att man däremot verkligen måste vara beredd på att de här aktierna kan komma att gå sämre framöver.

– Det skulle kunna vara att sektorer som inte alls hängt med lika bra i uppgången, som bank och verkstadssektorn, nu börjar gå bättre och att techbolagen hamnar lite mer i skymundan.

Följ ämnen i artikeln