Doldis-bröderna blev börsmiljardärer när Oatly noterades

Björn och Rickard Öste tjänade storkovan på börspremiären

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-22

Oatly har noterats på börsen i New York. Det har gjort grundarna Rickard och Björn Öste till miljardärer.

Glöm det där om guld som blir till sand.

När skånska Oatly debuterade på New York-börsen var det i stället havre som blev till dollarmiljarder.

Noteringen gjorde de hemlighetsfulla grundarna stormrika.

– Det här är början på en jättelång resa, säger vd:n Toni Petersson.

Hemligheten finns i enzymerna.

Efter flera års intensivt arbete lyckades Rickard Öste och hans forskarkollegor på Lunds universitet i början av 90-talet utveckla en havredryck med mild smak och en konsistens som gjorde att den kunde användas både till frukostflingor och i matlagning. Målet hade varit att framställa en produkt som i så stor utsträckning som möjligt liknade mjölk, utan att vara mjölk. Genom att blanda havre och vatten med en patenterad enzymblandning tyckte sig teamet ha lyckats med det.

1997 anslöt Rickards bror Björn till verksamheten. Han är ingenjör, och hade vid det tillfället nyligen sålt ett it-säkerhetsföretag som han grundat med några skolkamrater.

– Alla tyckte att jag var galen, skulle Björn senare berätta i en intervju om karriärbytet.

Har fått hård kritik

2001 lanserades varumärket Oatly i Sverige. Företaget attraherade en lojal skara kunder, men växte långsamt. 2012 anställdes den nuvarande vd:n Toni Petersson. Han introducerade den kaxiga marknadsföring som blivit ett av Oatlys signum, och som lett till en rad strider med mejerijätten Arla.

Under de senaste åren har den skånska havredrycken blivit en internationell supersuccé. Genom att lyfta fram produkternas positiva effekter för hälsan och miljön har Oatly letat sig in på butikshyllor i 20 länder.

Företagets fokus på hållbarhet gav bränsle till ett ramaskri när det i somras blev känt att det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone gått in som delägare i Oatly. Blackstone har bland annat anklagats för att ligga bakom skövling av Amazonas regnskog. Affären gjorde att mängder av kunder valde att spola havredrycken.

Oatlys fabrik strax öster om Landskrona i Skåne.

Grundarna blev miljardärer

Men trots kritiken har Oatly fortsatt att expandera.

På torsdagskvällen, svensk tid, befästes bolagets position på den globala livsmedelsarenan. Då noterades Oatly på Nasdaq-börsen i New York. Debuten föregicks av en stor hajp, som eldats på av att kändisar som Oprah Winfrey och Jay Z lyfts fram som investerare. Teckningskursen hade fastställts till 17 dollar. Det motsvarar ett bolagsvärde på omkring 10 miljarder dollar, eller drygt 80 miljarder kronor.

Och havren fick ett varmt mottagande på Nasdaq. Vid stängning var aktien upp över 18 procent. Det innebär att värderingen av Oatly uppgår till över 100 miljarder kronor.

Toni Petersson är vd för Oatly.

Succén har gjort Björn och Rickard Öste mycket förmögna. Enligt den amerikanska finanssajten Bloombergs index är duons andel av företaget i nuläget värd nästan 4,7 miljarder.

Gällande framtidsutsikterna är vd:n Toni Petersson full av självförtroende.

– Just nu handlar allt vi gör om att växa och vinna marknadsandelar. Vi ska ta en ledande roll globalt på vår marknad och vår bedömning är att efterfrågan till och med kommer vara högre än vad vi orkar producera, säger han till Sydsvenskan.