Allt fler riksdagsmän investerar i aktier

Här är politikernas favoritaktier

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagen

Det ökade börsintresset under pandemin syns även bland politikerna.

Antalet börshajar i riksdagen blir allt fler, visar en genomgång av Dagens Industri.

Här är ledamöternas favoritaktier.

Allt fler av våra högsta politiker investerar i aktier och aktieägandet skiljer sig stort mellan vänstern och högern, skriver Dagens Industri.

Tidningen har gjort en genomgång av riksdagsledamöternas tillgångar och anmälda innehav av aktier.

Den visar att 43 av riksdagens 349 ledamöter äger aktier som överstiger 94 600 kronor i ett enskilt bolag – gränsen för när ledamöterna måste uppge att de äger en aktie. En ökning mot förra året då 36 ledamöter ägde aktier över det beloppet.

”Gör mig till en bättre riksdagsledamot”

Moderaterna har flest politiker som äger aktier, 14 ledamöter.

Det är också i Moderaterna som den riksdagsledamot med flest innehav hittas, Johan Forssell. Partiets rättspolitiske talesperson har enligt Dagens Industri 36 bolag i portföljen, vilket innebär att minsta möjliga värde är 3,4 miljoner kronor.

I portföljen finns bland annat Amazon, Apple, Paypal och Tesla, likaså svenska bolag som Ericsson, Cloetta och Swedish Match.

– När man följer det här så ökar intresset för ekonomiska frågor, ekonomisk politik, entreprenörskap och företagande. Det är ju det som gjort Sverige till den framstående industrination vi är. Jag föreställer att ägandet av aktier gör mig till en bättre riksdagsledamot och beslutsfattare, säger Johan Forssell till tidningen.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, äger flest aktier bland riksdagsledamöterna visar DI:s genomgång.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, äger flest aktier bland riksdagsledamöterna visar DI:s genomgång.

Den riksdagsman med näst flest aktier är Sverigedemokraternas vice gruppledare i näringsutskottet, Mattias Bäckström Johansson. Med sina 27 aktier, i bland annat Alphabet, Evolution Gaming Group och Microsoft, uppgår värdet till minst 2,5 miljoner kronor, enligt tidningen.

– Att man själv har en exponering mot börsen gör att man har en bättre förståelse hur skatter, arbetstillfällen och annat hänger ihop med näringsliv och samhället i övrigt, säger han till Dagens Industri.

Svenska bolag bland favoriterna

Sverigedemokraterna som parti kommer näst på listan över flest ledarmöten med aktieinnehav – nio stycken, och sedan Socialdemokraterna med åtta.

Miljöpartiet har endast en ledamot som har aktier, Vänsterpartiet har inte en enda. Centerpartiet har fem politiker med aktieinnehav. Liberalerna och Kristdemokraterna har tre vardera.

Den vanligaste aktien är Investor, som ägs av tolv ledamöter. Näst vanligast är Volvo, där sju ledamöter har innehav.

Vanligaste utländska aktien är amerikanska Apple, som ägs av fyra ledamöter.

Publicerad:

LÄS VIDARE