Arbetsförmedlingen: 10 procent kan bli arbetslösa

Dubbelt så många arbetslösa som förra året

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Arbetsmarknaden befinner sig i ett allvarligt läge.
Nu har totalt 56 133 personer varslats sedan början av mars.
– Fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Arbetsförmedlingens Annika Sundén.

Under den senaste veckan, 6 till 12 april, har 6 600 personer blivit varslade om uppsägning.

Under perioden 1 mars till 12 april har Arbetsförmedlingen registrerat totalt 56 133 personer som varslade om uppsägning. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

– Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den vecka då flest varsel registrerades var mellan den 23 – 29 mars då antalet personer berörda av varsel uppgick till 18 433.

Över 82 000 arbetslösa

Samtidigt ökar också arbetslösheten.

Mellan den 1 mars och 12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är dubbelt så många som under samma period förra året.

– Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Industrin påverkas allt mer

Värst drabbade av varsel är, precis som tidigare veckor, anställda inom hotell- och restaurang, bemanning och handel.

Men effekterna sprider sig och industrin har under den senaste veckan tagit en större andel, skriver Arbetsförmedlingen.

Publicerad:

LÄS VIDARE