Jag har sålt en bostad med vinst – vad är bäst att göra?

Här svara sparekonomen Christina Sahlberg på läsarnas frågor

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Sålt bostad med vinst? Sparekonomen Christina Sahlberg, Compricer, er råd om nästa steg.
Foto: iStockphoto
Sålt bostad med vinst? Sparekonomen Christina Sahlberg, Compricer, er råd om nästa steg.

Bolån

Vad är bäst ekonomiskt att göra när man sålt en bostad med vinst? Skatta för vinsten direkt eller göra uppskov?

Tack!

Hej!

När du säljer en bostad med vinst så ska du skatta för vinsten med 22 procent. Köper du en ny dyrare bostad för du göra uppskov på hela vinsten.

Köper du en ny billigare bostad för du göra delvis uppskov. Om du gör uppskov så innebär det att du får betala cirka 0,5 procent av vinsten i årlig skatt.

Skatten på uppskovet är inte avdragsgill och betalas på hela vinsten och därför motsvarar den 3.25 procent i ränta på skulden (22 % av vinsten) till skatteverket. Gör du uppskov kan du när som helst “ångra dig” och betala din skatt.

Så om vi tittar på det rent ekonomiskt så kan man säga att om du kan få ett bolån med lägre ränta än 3.25 procent (vilket du kan idag) så är det bättre att betala skatten direkt. Det kan dock finnas andra fördelar att överväga, såsom att du slipper amortera på uppskovet.

Just nu diskuteras det också om räntan på uppskovet ska tas bort, vilket skulle göra det ekonomiskt förmånligt att göra uppskov (inget beslut än).

Men kom ihåg att det fortfarande är en skuld till Skatteverket som du skjuter framför dig, och om du gör ett antal försäljningar med uppskov under en livstid så kommer din skatteskuld att öka med tiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN