Fortsatt mycket vab trots slopade restriktioner

”Förskollärare ska inte behöva vara snorpoliser”

Uppdaterad 2021-10-18 | Publicerad 2021-10-14

Sverige har vabbat som aldrig förr.

Men än är det inte slut – när hårda smittskyddsråd fortfarande gäller.

Många förskolor kommer att fortsätta med sina stränga restriktioner.

Förkylningar, RS-virus och stränga restriktioner har gjort att rekordmånga vab-dagar har registrerats hos Försäkringskassan. För den enskilda familjen kan det slå hårt mot plånboken.

Och vabbandet ute i landet lär fortsätta, trots lättade restriktioner. Folkhälsomyndighetens råd kring förskolor ligger nämligen kvar och alla barn med symtom ska vara hemma.

Landets kommuner väljer att agera på lite olika sätt. I Umeå fortsätter förskolorna precis som under pandemin, fram till 15 januari. Kommunen vill vara försiktig för att fortsatt kunna hålla skolorna öppna, skriver Folkbladet.

Folkhälsomyndighetens råd kring förskolor ligger kvar.

Göteborgs kommunala förskolor kommer gå genom en långsam övergångsfas mot mer normala rutiner, skriver Vårt Göteborg, och i Malmö väljer staden att hålla fast vid restriktionerna tills vidare.

– Så sent som för någon vecka sen hade vi klustersmitta på någon skola. Så vi tar inga egna initiativ till att öppna upp, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö, till Sydsvenskan.

”En försiktig återgång”

Flera kommunala förskolor i Stockholm kommer att hålla kvar vid vissa åtgärder som de har haft under pandemin, som hämtningar och lämningar utomhus samt en försiktighet kring fysiska möten med vårdnadshavare.

– De vill ha en långsam och försiktig återgång, säger Eva Broström, chef på förskoleavdelningen på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Hon säger att förskolorna i staden har fått återkoppling från regionen och Smittskydd Stockholm om positiva effekter av den restriktiva hållning som hållits under pandemin, utöver att få ner antalet covid-19-fall.

– Vi har knappt haft något fall av vinterkräksjuka och det är nog både personal och vårdnadshavare tacksamma för.

Den restriktiva hållningen bland förskolorna i Stockholm har haft positiva effekter, enligt Smittskydd Stockholm.

Vissa privata förskolor slopar åtgärder som hämtningar och lämningar utomhus. Academia är största aktör med drygt 100 Pysslingen-förskolor och tillåter redan nu föräldrar inne i förskolornas lokaler igen, samt utflykter som görs med kollektivtrafik.

Dock följer koncernen Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att alla med symtom, personal och förskolebarn, ska vara hemma tills de är friska plus två symtomfria dygn.

”Ska inte behöva vara snorpoliser”

Lärarförbundet organiserar omkring 55 000 medlemmar inom förskolan i Sverige. Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand säger att de är positiva till att Folkhälsomyndighetens råd för förskolebarn ligger kvar:

– Viruset är inte borta och barn under tolv blir inte heller vaccinerade. Det finns en lättnad bland våra medlemmar inom förskolan över att råden ligger kvar och att de är så tydliga, säger Johanna Jaara Åstrand till Aftonbladet.

Hon menar att frågan med sjuka barn på förskolor inte är ny i och med pandemin, men att den kan ha skapat en ny förståelse och respekt hos vårdnadshavare för förskolepersonalens situation.

– Sjuka barn ska alltid, både nu och tidigare, vara hemma. Förskollärare ska inte behöva vara snorpoliser, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet är positiva till att råden ligger kvar.

Strid om karensdagen

Vid sidan om vab-uttaget, som påverkar alla småbarnsföräldrar, ska regeringen utreda karensdagens framtid. Efter 29 september är karensavdraget återinfört, vilket innebär att man som regel inte får någon ersättning första sjukdagen.

Regeln sägs ofta påverka anställda i smittokänsliga yrken extra mycket, som förskolepersonal och de som jobbar inom vården.

Lärarförbundet är positiva till regeringens utredning och vill att karensavdraget helt tas bort.

– Det är en speciell situation med små barn som inte alltid kan säga hur de mår, inte har koll på hur man hostar och nyser. Det blir en större risk för både barn och personal, säger förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand.

”Inte vad Sverige behöver”

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som företräder privata företag, är däremot kritiska till att regeringen vill se över karensdagen.

– Vi ser inget behov av att vare sig ändra eller utreda den nyligen ändrade karensen. Det skulle innebära ökade kostnader för företagen, mer sjukfrånvaro och färre arbetade timmar och det är verkligen inget vi behöver just nu, säger Catharina Bäck, försäkringsexpert vid Svenskt Näringsliv.