Nekas sjukpenning trots cancer och stroke

Uppdaterad 2021-07-05 | Publicerad 2021-07-03

Louise, 32, lever med obotlig blodcancer och har till följd av sina mediciner fått en stroke som gör henne delvis rullstolsburen.

Trots läkarintyg nekas hon sjukpenning av Försäkringskassan som tycker att hon kan jobba heltid.

– Jag har inte råd att betala hyra eller att göra något roligt med min dotter, säger Louise.

2018 vaknade Louise en morgon och kände sig inte som vanligt. Hon var trött, hade svårt att hålla balansen och fick ont vid minsta beröring.

Louise besökte vårdcentralen där en läkare sa att det handlade om en kraftig lårmuskelinflammation. Men veckorna gick och Louise blev allt sämre.

– Efter två månader fick jag träffa en annan läkare som tog prover på mig. En eller två veckor senare ringde läkaren och sa att mina blodvärden var skyhöga.

I juni 2018 fick hon beskedet att hon lider av en ovanlig form av blodcancer som inte går att bota.

– När du får ett sånt besked ska du absolut inte sitta där själv. Jag hade min dotters pappa med mig, jag bara föll ihop. Jag frågade honom: har jag verkligen fått den här sjukdomen? Jag var tvungen att prata med läkaren flera gånger för att inse att det var sant.

Louise lever med obotlig blodcancer och har fått en stroke, men Försäkringskassans besked är att hon kan jobba heltid.

Många motgångar

Sedan dess har livet varit tufft mot Louise. Det tog slut med pojkvännen och de tunga medicinerna gav henne blodproppar som ledde till en stroke.

Utöver fysisk och psykisk ohälsa tampas Louise med ekonomiska problem.

Första året med cancern fick Louise sjukpenning, men efter 365 dagar tyckte Försäkringskassan att hon kunde återgå till heltidsarbete och ströp hennes utbetalningar.

– För att få sjukpenning måste jag vara arbetssökande. Min läkare gör det så tydligt som möjligt att jag är sjuk och inte kan jobba, men det spelar ingen roll.

Finns det något jobb du kan söka?

– Jag kommer inte kunna jobba, jag sitter i rullstol och efter min stroke fungerar inte ena halvan av kroppen. Jag kommer inte söka ett jobb som jag sedan inte kommer kunna ta.

Nu lever Louise på socialbidrag och har därtill bostadsbidrag. Men beloppen ändras varje månad och ibland har hon inte pengar för att täcka alla fasta utgifter.

Försäkringskassans bedömning är att Louise kan ta ett ”stillasittande jobb”.

Får hjälp av pappa

– Jag får gå till min pappa och be på mina bara knän. Men det tar ju stopp där också. Han ska inte försörja sitt barn och barnbarn.

Sedan Louises överklagan om Försäkringskassans beslut att avbryta utbetalningarna avslagits börjar hennes alternativ krympa.

– Jag har pratat med min läkare. Sista utvägen är att skicka in sjukintyg för sjukersättning istället. Skriva klart och tydligt att jag kan inte återgå till arbetslivet för resten av livet.

Louise har svårt att acceptera att hon inte längre kan försörja sig själv. Innan sjukdomen hade hon en stadig inkomst och kände sig självständig – nu känner hon sig förminskad.

– Jag jobbade på en förskola som barnskötare och hade det bra ställt. Man är så ledsen och ber till gudarna. Man önskar bara, ta mig tillbaka till mitt gamla liv. Jag vill jobba, jag vill göra saker. Att gå med en sjukdom för livet och dessutom dras med ekonomiska bekymmer... Det är inget liv.

Det som ger Louise styrka är hennes dotter som bor hos henne på halvtid.

– Jag är tacksam att hennes pappa kan ta med henne på saker. Åka och bada, du vet allmänt roliga saker.

F-kassan: ”Kan ta stillasittande jobb”

Helena Nilsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, säger att hon kan förstå att Louise och gemene man kan ha svårt att förstå beslutet men säger att beslutet är enligt regelverket.

– Försäkringskassan har gjort bedömningen att hon har omfattande besvär men har ändå bedömt att hon har arbetsförmåga för ett stillasittande arbete.

Louise har läkarintyg som styrker att hon inte kan jobba alls – vad mer ska krävas?

– Läkarintyg är en del av beslutsunderlaget. Vi tittar på allt och gör en samlad bedömning.

Vad har Louise för möjligheter nu?

– Hon har begärt en omprövning och efter det stod grundbeslutet fast. Men hon kan fortfarande överklaga i en högre instans. Parallellt pågår en politisk diskussion om sjukförsäkringen och vi gör en genomlysning för att identifiera vad vi behöver göra för att åstadkomma en långsiktig och stabil styrning av förvaltningen av sjukförsäkringen.

Följ ämnen i artikeln