Helén, 34, har inte råd att fira treåringens födelsedag

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-11-27

Fyra månader. Så lång är den genomsnittliga väntetiden för den som ansökt om ersättning från Alfakassan.

För tvåbarnsmamman Helén Blomqvist, 34, som förlorade sitt jobb i juni, börjar läget bli akut.

– Jag kan inte ens köpa mat till mina barn.

Det är tisdag den 24 november och Helén och yngsta sonen Charlie är hemma hos mormor. I dag fyller Charlie tre år. Men det är ingen lycklig dag för Helén.

– Jag har inte en krona att köpa presenter för. Det känns för jävligt att inte kunna köpa tårta eller göra ett kalas för sitt barn, det är inte kul, säger Helén

Hon kämpar med att hålla tillbaka gråten.

I år har Helén inte råd med julklappar till sina två söner Charlie, 3, och Noah, 10.

I våras började hon på ett nytt jobb som avloppstekniker. Men när coronapandemin slog till ställdes en stor del av företagets jobb in och Helén blev uppsagd.

Hon tog de ströjobb hon fick för att hålla sig flytande, men det räckte inte. I augusti ansökte hon om ersättning från Alfakassan.

”Skäms att be om hjälp”

Aftonbladet har tidigare skrivit om Alfakassans problem att hantera den stora mängden ansökningar i coronakrisens spår och att tusentals svenskar behövt vänta i månader på att få besked om ersättning. Just nu hanterar handläggarna ärenden som kom in i juni, enligt den tillförordnade kassaföreståndaren Olle Åkerlund.

Den genomsnittliga handläggningstiden är 21 veckor.

– Det går sakta för vi har en stor puckel från i somras. Men bara vi passerar den så kommer det att gå ner snabbare, säger han

Helén är en av dem som väntar.

– De har sagt att jag kan vänta mig ett besked i januari.

Har inte betalat hyra på månader

De senaste månaderna har hon haft mellan 0 och 1 000 kronor i inkomst för att försörja sig, Charlie och den äldre sonen Noah, 10. Hon berättar att hon söker jobb, men att hon än så länge bara lyckats få enstaka påhugg inom städning och äldreomsorg.

Hennes föräldrar hjälper henne genom att köpa det nödvändigaste: mat, blöjor och hygienartiklar.

– Vi har inte råd att göra någonting, jag måste be om hjälp med allt. Jag har varit självständig i hela mitt liv och skäms över att vara beroende av andras hjälp.

Helén har inte kunnat betala sin hyra på flera månader, men hyresvärden har gett henne till januari att betala skulden. Nu planerar hon att hyra ut en del av hennes och barnens lägenhet till en inneboende.

Hotas kastas ut från Alfakassan

Nu har hon fått ett krav från Alfakassan om att hon måste betala in sin medlemsavgift för att inte förlora sitt medlemskap. Hon tycker att det är konstigt att de inte kan göra ett undantag med tanke på de långa väntetiderna.

– Jag förstår inte, var tror de att jag ska få pengar ifrån? Jag väntar ju på att de ska betala mig?

I väntan på Alfakassans besked har Helén ansökt om försörjningsstöd från kommunens socialtjänst, men fått avslag. Att föräldrarna swishat pengar för mat och andra nödvändiga utgifter räknas som en inkomst.

– Jag har jobbat alla år och alltid betalat mina avgifter för att säkra mig själv. Och ändå sitter jag här och kan inte köpa julklappar till mina barn.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu