Bankerna: Då inför vi nya amorteringskravet

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-01-21

Bankerna har datumet klart - de inför nya amorteringskravet den 1 mars.

Bankerna kommer inte införa det nya amorteringskravet förrän nya lagen träder i kraft den 1 mars 2018.
För att det tar tid att ta fram nya system.
– Dom har ingen anledning att göra det förrän de blir tvungna, säger John Hessler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Från och med 1 mars träder det nya amorteringskravet i kraft. Det innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera ytterligare en procent.

Inför förra amorteringskravets införande började bankerna implementera reglerna långt innan - i vissa fall flera månader.

Den här gången låter bankerna bli.

Få undantag som sticker ut

Aftonbladet har varit i kontakt med så gott som alla svenska banker. Ingen bank har några direkta planer på att införa det nya amorteringskravet innan den 1 mars, förutom några få undantag i bästa fall.

– Vi behöver den tiden på oss för att implementera det och sen är det inte långt kvar till 1 mars. Vi har gjort bedömningen att vi behöver den tiden på oss, säger Anna Sundblad, presschef på Danske bank.

Även Ica banken, SBAB och Nordea uppger samma skäl. Den återstående tiden behövs för att sätta upp nya system och utbilda personal.

Det är också två av dom bankerna, SBAB och Ica banken, som går mot strömmen och öppnar för att införa nya amorteringskravet lite tidigare.

– Vi kommer att implementera det gentemot kund senast den 1 mars enligt regelverket men om möjligt något tidigare. Dock i så fall tidigast under andra halvan i februari, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Hänvisar till lagändringen

Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna har hört samma sak.

– Jag är lite förvånad. Jag kan inte tycka att det ska vara svårare med den här implementeringen. Som jag förstår det ligger bankerna efter gällande programmeringen. Med kniven på strupen lär de kunna programmera sina datorer så att det här kan införas, säger han.

I och med de nya amorteringskravet måste bankerna ha ett större fokus riktat mot bolånekundernas inkomst. Men inkomstuppgiften är något som banken alltid tar in och värderar. Många av bankerna har dessutom sedan tidigare ett skuldkvotstak, om än lägre än vad som nu ska införas.

– Min spontana uppfattning är att bankerna inte är så sugna på det här, säger Håkan Larsson.

Både Danske bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar bank, Nordea, SEB, Skandibanken, Swedbank och Nordnet bank hänvisar till regeringen.

– Swedbank följer de riktlinjer och lagkrav som gäller och när det utökade amorteringskravet börjar gälla den 1 mars kommer vi följa det nya regelverket, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

”Har ingen anledning att göra det”

De allra flesta banker ger sken av att de inte alls är särskilt pigga på det nya regelverket och väntar så länge de kan.

– De låter som att de inte har någon egen anledning till att införa det. Då har de ingen anledning än att göra det förrän de blir tvungna, säger John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet.

SEB:s presskontakt Lourentz Westerlund förklarar SEB:s beslut:

– Vi ser i dagsläget ingen anledning att gå före med ett skärpt amorteringskrav. Vi följer helt enkelt tidtabellen för kravets införande, säger han.

De allra flesta bankerna uppger dessutom att de nya reglerna även gäller för de kunder med lånelöfte som sträcker sig förbi den 1 mars.

– Om kunden ansöker om ett lånelöfte som sträcker sig förbi den 1 mars, så gäller de nya amorteringsreglerna först efter den 1 mars, säger Westerlund.

De här amorteringsreglerna gäller från och med 1 mars 2018:

  • Om du lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste du amortera. För lån mellan 50–70 procent gäller en procent om året. För lån över 70 procent ska du amortera två procent om året.
  • Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera ytterligare en procent.