Dieselpriset blir 50 öre dyrare

Så kan priserna utvecklas framåt

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-11

Dieselpriserna ökar med 50 öre under tisdagen.

För en liter får man nu betala 25,32 kronor.

Påsken är över men de höga drivmedelpriserna består.

I dag höjs priserna på diesel med 50 öre, enligt siffror från Circle K. Samtliga varianter av drivmedlet ökar lika mycket. Vid pump får man som konsument nu betala 25,32 kronor.

Även etanolblandningen E85 ökar i pris, med 30 öre, och kostar nu 18,94 kronor.

Enligt siffror från Tanka har kedjan lämnat bensinpriset oförändrat över hela påsken och så även i dag. En liter kostar vid pump 20.94 kronor.

Detta påverkar bränslepriserna

Råoljeprisets utveckling är en stor faktor som avgör priset vid bensinmackarna. En tumregel är att om råoljan stiger med 10 procent, stiger samtidigt bensinen och dieseln med ungefär 5 procent. Dock beroende på hur svenska kronan värderas mot dollarn den aktuella dagen.

Priset på råolja har varit nära rekordnivåer sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes, vilket alltså har fått de svenska drivmedelspriserna att stiga kraftigt.

Ryssland är världens tredje största producent av råolja, så när krigets inleddes och få länder ville röra den ryska oljan, steg också priset rejält.

Men sedan dess har andra stora oljeländer meddelat att de ökar sin export. USA har öppnat upp sin oljereserv och ska nu skicka ut 1 miljon fat per dag under sex månader, vilket har fått priset att stabiliseras något. Dock på fortsatt höga nivåer.

”Rimligare nivåer”

Samtidigt har fler länder, däribland Indien, köpt in mer rysk olja.

– Kombinationen av det har fått ner priserna till mer rimliga nivåer. Men 100 dollar per fat speglar en marknad som är underförsedd med olja på det stora hela, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

I dag kostar ett fat Nordsjöolja (Brent) drygt 112 dollar per fat. Det är 0,5 procent lägre än i går.

Dieseln blir dyrare.

Så mycket är skatt

En annan faktor är skatten och reduktionsplikten. De påverkar inte dag-till-dag-priserna i någon hög utsträckning, men likväl hur höga priserna är generellt. Mer än hälften av bensinpriset består av olika skatter. Nedbrutet så gömmer sig koldioxidskatt, energiskatt och moms bakom skatten på bensin och diesel.

När bensinen kostar 20,44 kronor per liter, är skatten 10,91 kronor. Här kan du läsa mer om det.

Från och med i maj kommer skatten att sänkas med 50 öre per liter. Mer kan tillkomma, men ännu är det fortfarande oklart hur det blir i den frågan.

Bensinpris och skatt, tisdagen 19:e april

Produktkostnad och bruttomarginal: 10,05 kronor/liter 

Moms på bensinen*: 2,51 kronor

Energiskatt: 4,18 kronor/liter 

Koldioxidskatt: 2,64 kronor/liter

Moms på skatten*: 1,71 kronor

* Moms: 25 procent

Källa: Ekonomifakta

Hur kommer priset på drivmedel utvecklas?

Från och med maj kommer en första skattesänkning träda i kraft. Då blir priset vid pump 50 öre billigare, efter att budgetalternativet från M, KD och SD röstades igenom i riksdagen före jul.

Dessutom har regeringen, med finansminister Mikael Damberg (S) i spetsen, föreslagit ytterligare sänkningar från och med juni. Dels att skatten ska minska med 1,3 kronor vid pump under sex månader, men också ett särskilt stöd om 1 000 kronor till alla privatpersoner som äger en bil.

Men hur det blir regeringens förslag är ytterst oklart, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat. Dels vill oppositionen annat, dels kan EU sätta käppar i hjulet. Läs mer här.

Christian Kopfer säger att det priserna kommer att gå fortsatt upp och ner, men förmodligen inte så kraftigt som i inledningen av kriget.

– Om man bortser vad som händer med skatterna är det mer sansade priser på drivmedel. Kronan är en väldigt viktig faktor, och den har kommit tillbaka en del, samtidigt som oljepriserna har fallit.

– Det är väldigt snabba rörelser. Händer det något med oljepriserna i dag så tar det inte många dagar innan man ser det på de svenska bränslepriserna, säger Christian Kopfer.

Följ ämnen i artikeln