Coronadeppen håller greppet om ekonomin

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2020-05-28

Svajigt läge. Arkivbild.

Coronakrisens allra värsta dagar kan ligga bakom oss. Men de ekonomiska utsikterna är fortsatt mycket dystra, visar nya indikatorer från Konjunkturinstitutet (KI)

Synen på den egna ekonomin de kommande tolv månaderna är inte längre lika nattsvart som i april, visar barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet (KI) för maj. Indikatorn stiger från rekordlåga 60 till 64,1.

Men orosmolnen finns kvar, med utbredd pessimism bland många företag och hushåll. Indikatorns nivå är fortfarande bland de lägsta som har uppmätts.

– Helhetsintrycket av barometerindikatorn är att det fortfarande är väldigt osäkert om utvecklingen framöver, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.

Inte så illa som det såg ut

Han beskriver stämningen som "väldigt dämpad" utifrån vad som framkommer av rapporten från KI.

– Även om det inte är riktigt så illa som det såg ut i april.

Avgörande för den ekonomiska utvecklingen är hur själva smittspridningen utvecklas, enligt Wallström. Och där är trenden just nu positiv för både Sverige och EU, om man räknar antalet som dör på grund av viruset per dag och hur många som vårdas för covid-19.

– Vi har också sett en öppning av flera samhällen, så det är klart att det förbättrar stämningen något, säger Wallström.

Enligt KI svarade drygt 60 procent av företagen i tillverkningsindustrin att de redan har påverkats negativt av coronapandemin samtidigt som 86 procent bedömer att de kommer att påverkas negativt.

Nästan tre fjärdedelar, 70 procent av de tillfrågade företagen, uppgav att de tvingats minska produktionen till följd av leveransproblem. En nästan lika stor andel, 65 procent, uppgav minskad efterfrågan som en orsak till att produktionen dragits ned. Vissa företag, 30 procent, angav även personalbrist som en orsak.

"Det är tydligt att motorfordonsindustrin – som i hög utsträckning är en bransch som är exportberoende – är hårdare drabbat jämfört med sektorn som helhet", skriver KI.

Utesluter inte bakslag

Andreas Wallström ser en långsam ekonomisk återhämtning framför sig.

– Det gäller inte minst inom industrin, där många företag har långa produktionskedjor och för att det ska bli någon produkt producerad till slut krävs det att alla länkar i kedjan fungerar.

Han utesluter samtidigt inte att det kommer bakslag vad gäller covid-19.

– Det finns en ganska stor risk att vi får leva med det här under åtminstone en ganska stor del av 2020 och det finns en stor risk för en andra våg. Och om det blir så tror jag att vi får leva med ganska låga nivåer vad gäller stämningsläget, säger Wallström.

Han tillägger samtidigt att han är positivt överraskad över att detaljhandeln inte drabbades värre i april än vad Statistiska centralbyråns siffror visar.

Jämfört med mars ökade detaljhandeln med 0,2 procent, med draghjälp från ökad e-handel och rekordförsäljning i byggvaruhusen. Samtidigt rasar försäljningen i klädbutiker och i andra delar av detaljhandeln, som försäljningen av klockor, glasögon, smycken och leksaker.

– Det är slående hur motståndskraftig detaljhandeln är totalt. Men det är klart, ser man till hela hushållens konsumtion är det ju mycket tjänstekonsumtion som har gått förlorad de här månaderna. Frisörtjänster, till exempel – och restauranger, säger Wallström.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln