Bostadspriserna uppåt – Vasastan över magisk gräns

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-04-13

Vasastan/Norrmalm är nu hetare än Östermalm.

Bostadspriserna fortsätter att rusa uppåt i hela landet.
I Stockholm har nu fem nya församlingar klättrat över den magiska gränsen 100 000 kronor per kvadratmeter.
– Det är väldigt mycket pengar, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Prishysterin på den svenska bostadsmarknaden håller i sig. Svensk Mäklarstatistiks nya månadssiffror visar ingen tendens till att den pånyttfödda prisfesten skulle vara på väg att avta. Dessutom ökade antalet gjorda bostadsaffärer med 5–6 procent under första kvartalet.

Vasastan regerar

Priserna ökar som allra mest i Malmö och Göteborg, samtidigt som de mattats av något i Stockholm. Men innerstaden är superhet. Under det första kvartalet i år har fem nya församlingar gjort Hedvig Eleonora på Östermalm sällskap över den magiska gränsen på 100 000 kronor per kvadratmeter i försäljningspris.

Och det är Vasastan som dominerar med fyra av totalt sex församlingar över gränsen.

– Det är väldigt mycket pengar. För ett par år sedan var Östermalm hetast, men nu har Vasastan gått om. Jag tror att Vasastan upplevs som mer levande och med fler restauranger än på Östermalm. Samtidigt finns det fler mindre lägenheter där vilket brukar innebära högre försäljningspris, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att Östermalm nu passerats i toppen visades också när Booli listade bostadspriserna utmed tunnelbanelinjerna. T-Centralen har nu petat ner Östermalmstorg från förstaplatsen.

Låga räntor och högkonjunktur

I höstas fanns vissa signaler om att prisökningen i landet var på väg att avta, men efter årsskiftet är det full fart igen, påhejad av fortsatt låga räntor och en svensk ekonomi på högvarv.

– Vi ser prisökningar igen. Vi hade en avmattning en stund, där man avvaktade en utvärdering av de nya reglerna (amorteringskraven), säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist till TT.

Den senaste månaden har villapriserna stigit med två procent medan bostadsrätterna i snitt har blivit en procent dyrare. På årsbasis ligger prisökningarna i mars på tio respektive åtta procent. Det är en oförändrad ökningstakt jämfört med i februari.

– Men det är inga häftiga svängningar, framför allt inte på de hetaste marknaderna. Stockholms innerstad ökar inte lika mycket, säger Nykvist.

Även på fritidshusmarknaden har prisuppgången varit lika stor, plus nio procent på ett år.

Tuffare regler haft effekt

De något tuffare lånereglerna har fått effekt på de allra dyraste områdena, enligt Nykvist. Något som också visade sig i Finansinspektionens Bolåneundersökning, som pekar på att amorteringskravet fått folk att låna mindre och köpa billigare bostäder.

Även Valuegards mätning visar på liknande tendenser och konstaterar att Stockholm det senaste året haft en betydligt sämre prisutveckling på bostadsrätter, plus fem procent på årsbasis, än de andra två storstadsregionerna Göteborg och Malmö, som visar plus 15 respektive 20 procent.

"Vi har med andra ord sett en tydlig, långsiktig inbromsning på bostadsrättsmarknaden i Stockholm sedan slutet av 2015 medan Göteborg saktat in lite och Malmö i stället ökat farten avsevärt", skriver Valuegard i ett pressmeddelande.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu