Tänk på det här när du hyr ut bostaden

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2017-04-24

Det finns otroligt mycket pengar att tjäna på att hyra ut sin bostad till sommaren.

Sugen på att hyra ut bostaden och tjäna en extra slant i sommar?
Efterfrågan är stor på både stugor och lägenheter.
Det här ska du ta reda på vad som gäller innan hyresgästen gör entré.

Semestertider närmar sig, och det börjar bli läge att annonsera ut vad du har. Men innan jakten på hyresgäster startar finns en rad saker att hålla koll på – oavsett om du tänker hyra ut för en längre period eller under några enstaka dagar via uthyrningssajter som Airbnb.

De bestämmer

Husägare avgör naturligtvis frågor om uthyrning själv. För lägenhetsinnehavare ser det däremot annorlunda ut. Den som vill hyra ut en hyresrätt behöver värdens tillstånd – och en bostadsrättsinnehavare ska alltid fråga styrelsen.

– Man ska prata med sin förening, eftersom man inte får hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Börja där, säger Ulrika Blomqvist, vd på organisationen Bostadsrätterna, och fortsätter:

– Det kan finnas en policy som säger att det är okej att till exempel hyra ut under sommaren, men att man ska då meddela sin förening vem som hyr och se till att den personen följer de ordningsregler som finns.

Stöld och misskötsel

Innan du hyr ut bör du också kolla din hem- eller fritidshusförsäkring, säger Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Ta reda på vad som gäller, i vissa bolag kan man få betala lite högre premie.

En försäkring täcker både brand och vattenskador. Något skydd mot hyresgäster som missköter sig kan du däremot inte räkna med, enligt Franzén.

– Den som släpper in någon i sin bostad ska vara medveten om att man själv står för risken om denne stjäl eller slår sönder saker.

Tusentals kronor

Hyresnivån är såklart A och O för både dig och din hyresgäst. Men går det verkligen att tjäna tusentals kronor i veckan på att hyra ut?

Det beror på. Du kan inte ta ut mer i hyra för en hyreslägenhet än vad du själv betalar plus ett mindre tillägg för till exempel det faktum att bostaden är möblerad. För hus och bostadsrätt gäller att hyran enligt lag inte får "påtagligt överstiga" kapitalkostnaden och driftskostnaderna du själv dras med.

– Man har rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra, så länge man håller sig inom ramen för lagen, säger Ulrika Blomqvist.

Ett riktvärde är helt enkelt att man kan ta ut fyra procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift och slitage.

Via skatten har du nuförtiden dock möjlighet att tjäna en slant. Fribeloppet är 40 000 per år, och sedan får du dra av 20 procent – vilket innebär att du får tjäna 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln