Svenska kronan rasar: Extrem osäkerhet

Ekonom: Kan vara positivt för sparare

Av: Gustaf Larsson , Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Kronan rasar i värde.
En dollar kostar på torsdagsmorgonen 10,34 kronor.
– Det är en extrem osäkerhet och kronan trivs inte i en sån miljö, säger sparekonomen Frida Bratt.

Kronan har fortsatt att försvagats gentemot dollarn och euron på torsdagsmorgonen. Jämfört med dollarn har kronan nu blivit en krona dyrare sedan den 9 mars, rapporterar Dagens Industri.

En dollar kostar nu 10,34 och en euro 11,30 kronor.

Det kraftiga raset beror på den stora osäkerheten på de finansiella marknaderna, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Kronan är en liten och svag valuta. Det är ingen stor valuta som investerare vill hålla sig i när det blåser. Den ses fortfarande som en skvalpvaluta, rättvist eller inte, säger hon.

”Positivt även för sparare”

Normalt sätt kan en svag krona slå mot svenska turister utomlands. Men när resandet minskar, minskar även de problemen. Nu finns det däremot positiva konsekvenser av en svag krona, enligt Frida Bratt.

Bland annat så gynnas de svenska exportbolagen.

– Det skulle kunna vara en krockkudde för stora svenska exportbolag. Då blir det någonting som kan ses som lite positivt även för sparare, eftersom vi har en sån stor del av våra sparpengar i de här bolagen. Antingen direkt eller indirekt via Sverigefonder.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet
Foto: Press
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Även norska kronan faller rejält i värde. På torsdagen kostar en dollar 11,96 norska kronor, något som i stora drag beror på de fallande oljepriserna.

– Just oljeprisraset är ett av de stora problemet i den här turbulensen. Det var egentligen med oljepriskollapsen som marknaderna insåg magnituden av det här, säger Frida Bratt.

Börsurbulens kommer fortsätta

Samtidigt visade de första siffrorna på en positiv start på Stockholmsbörsen vid öppning, som inledde med en svag uppgång.

Både breda index OMXSPI och OMXS30 öppnade uppåt med drygt 1 procent.

– Jag tycker att som sparare får vi räkna med en svängig börs. Det här kommer fortsätta till vi får nyheter om att virusspridningen minskar, och det är inte vad vi ser nu. Desto snabbare vi motar bort viruset desto snabbare kan marknaden återhämta sig.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: