Rekorddyr el – kan vara för sent att binda avtalet

”Det är en perfekt storm”

Uppdaterad 2023-01-18 | Publicerad 2021-12-06

Elen har aldrig varit så dyr som nu.

Kunder med rörligt elavtal påverkas mest, men å andra sidan kan det vara för sent att binda.

– Jag hade avvaktat, säger sparekonomen Sharon Lavie.

Rekord efter rekord har slagits senaste veckorna. I eftermiddag, mellan klockan 16 och 17, kommer ytterligare ett: då kostar elen 6,49 kronor för en kilowattimme i Syd- och Mellansverige. Det är en 50-procentig ökning jämfört med förra veckans rekord. Därtill tillkommer moms och skatt, vilket skickar upp det högsta timpriset till över 8 kronor.

Drivande faktorer är bland annat en generell elbrist i Europa som trissar upp priserna, hög efterfrågan på gas tillsammans med låg produktion av vind- och vattenkraft i Sverige.

– Det är väldigt många olika saker som påverkar, säger Maria Erdmann, vd på elbolaget Godel.

Lägg därtill kylan som sveper över landet.

– Det är en perfekt storm. Både priset och den faktiska konsumtionen påverkar just nu i och med att vi behöver mer el för att värma upp våra hus och lägenheter när det blir kallare.

”Det är en perfekt storm”, säger elbolags-vd:n Maria Erdmann.

Men att stänga av diskmaskinen, släcka lamporna och dra ur kontakterna just när timpriset når sin topp kommer för de allra flesta inte att göra någon skillnad, poängterar Maria Erdmann.

– Av våra kunder är det en promille som har timpris. På marknaden i stort är det ungefär 1 procent av alla elkunder, resten har bundet avtal eller rörligt snittpris.

”Hade avvaktat”

Men likväl blir alla med rörligt elavtal påverkade av det höga priset. Därför är den allra bästa kilowattimmen den icke förbrukade, som Maria Erdmann uttrycker det. På den punkten håller Schibsteds sparekonom Sharon Lavie med.

Och att skynda sig iväg och binda elavtalet kan redan vara för sent, hävdar hon.

– Jag skulle säga att det inte är förmånligt att binda sig på ett lägre elavtal just nu eftersom priserna är 2-4 gånger högre än i somras. Jag hade avvaktat med just de långa avtalen, säger Sharon Lavie.

Däremot kan det finnas en idé att binda till ett kortare avtal.

– Allt beror på hur länge du binder. Om du vill binda, välj ett kortare avtal och ta ett nytt beslut till våren när priserna förhoppningsvis är mer normala.

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted.

Kan man tjäna på att välja timpris, trots de stora svängningarna över dygnet?

– Ja, det kan absolut löna sig om man anpassar sin elförbrukning och så att man använder merparten av elen när kostnaden är som lägst under dygnet. För det rekommenderar jag att man har teknik som anpassar din elförbrukning utifrån elprisets utveckling.

– Du bör inte välja ett sådant avtal om du inte aktivt kan följa upp din elförbrukning och kostnaden per timme.

Risk för fortsatt höga priser

Att de höga elpriskostnaderna kommer fortsätta hänga över oss är stor, tror både Sharon Lavie och Maria Erdmann.

– Jag bävar, för jag tycker så synd om konsumenterna i det här. Men jag sitter inte på någon säker prognos. Det som påverkar är tillgången till el vid varje givet tillfället och hur efterfrågan på el ser ut, säger Erdmann.

Sharon Lavie lägger till:

– Enskilda timmar med högt pris kommer vi se i fortsättningen också. Det konsumenter behöver vara mest bekymrade över är om priserna så här höga över tid. Det kan ge oss en förnyad debatt om kärnkraften.

Chatta med sparekonomen Christina Sahlberg om elpriset kl 15.00 – ställ dina frågor redan nu

  • Fastnålat inlägg
    6 dec 2021
    Christina Sahlberg

    Vilka är dina bästa 3 tips att minska elförbrukningen

    lis

    Hej Lis,

    1. Se till att du inte har ett tillsvidareavtal - då betalar du i genomsnitt 30 procent för mycket. Se också till att du har ett lågt elpris (i jämfört med andra elhandelsbolag).

    2. Täta fönster och dörrar om det drar.

    3. Sänk värmen hemma, stäng igen ett rum om du kan, stäng av värmegolv och handukstork.

    Christina Sahlberg

Denna chatt är stängd.

  • Christina Sahlberg
    6 dec 2021

    Nu är det dags att avsluta denna chatt. Stort tack för alla era bra och svåra frågor idag!

  • 6 dec 2021

    Vilken tid på dygnet är det dyrast? Bor i radhus och har rörlig avgift pga att jag har väldigt låg elkostnad i månaden

    Maria

    Hej Maria,

    Det verkar som om det är på eftermiddagen som vi har sett de största prisspikarna. Priserna är låga på naten och börjar gå upp runt klockan 5 när industrin drar igång. Sen går de ner igen på kvällen och är som lägst mellan klockan 12-5 på morgonen.

    Christina Sahlberg
  • 6 dec 2021

    Jag tjänar massa el av att elda med måånga värmeljus.Blir billigare att köpa en massa värmeljus och ha tänt dygnet runt än att låta elementen gå glödheta.

    Linda

    Hej Linda,

    Jag tycker att det låter som en farlig lösning. Alla ljus ger ifrån sig partiklar som inte är helt bra för oss och dessutom kan många värmeljus tillsammans blir väldigt varmt och orsaka brand. Jag tror att det inte är mycket du kan spara genom detta och skulle inte rekommendera något att göra så.

    Christina Sahlberg
  • 6 dec 2021

    I år får alla julkappspengar gå till elräkningarna! Blir förmodligen tredubbelt mot förra årets räkning.Lider med de som har pension/sjukskrivna.Borde kunna gå att söka ekonomisk hjälp hos kommunen.

    0VE

    Hej Ove,

    Ja det blir tufft för många och om det fortsätter så kan det nog bli så, att man kan få hjälp av sin kommun.

    Christina Sahlberg
  • 6 dec 2021

    Vi har bytt till energisnåla maskiner i kåken och installerat braskamin och en täljstenskamin vilket har gjort att vi sänkt energikostnaderna med hälften och lite till.

    Detta gjordes för 15 år sedan och har redan betalat sig. 💰💰💰💰

    Sandra

    Hej Sandra,

    Härligt att höra! Ja elpriset kan vi inte påverka så det är helt rätt som ni har gjort att se över vad ni kan göra själva! Snyggt!

    Christina Sahlberg

Följ ämnen i artikeln