Rekorddyr el – kan vara för sent att binda avtalet

”Det är en perfekt storm”

Av: 

Gustaf Larsson

Elpriser

Elen har aldrig varit så dyr som nu.

Kunder med rörligt elavtal påverkas mest, men å andra sidan kan det vara för sent att binda.

– Jag hade avvaktat, säger sparekonomen Sharon Lavie.

Rekord efter rekord har slagits senaste veckorna. I eftermiddag, mellan klockan 16 och 17, kommer ytterligare ett: då kostar elen 6,49 kronor för en kilowattimme i Syd- och Mellansverige. Det är en 50-procentig ökning jämfört med förra veckans rekord. Därtill tillkommer moms och skatt, vilket skickar upp det högsta timpriset till över 8 kronor.

Drivande faktorer är bland annat en generell elbrist i Europa som trissar upp priserna, hög efterfrågan på gas tillsammans med låg produktion av vind- och vattenkraft i Sverige.

– Det är väldigt många olika saker som påverkar, säger Maria Erdmann, vd på elbolaget Godel.

Lägg därtill kylan som sveper över landet.

– Det är en perfekt storm. Både priset och den faktiska konsumtionen påverkar just nu i och med att vi behöver mer el för att värma upp våra hus och lägenheter när det blir kallare.

”Det är en perfekt storm”, säger elbolags-vd:n Maria Erdmann.

Men att stänga av diskmaskinen, släcka lamporna och dra ur kontakterna just när timpriset når sin topp kommer för de allra flesta inte att göra någon skillnad, poängterar Maria Erdmann.

– Av våra kunder är det en promille som har timpris. På marknaden i stort är det ungefär 1 procent av alla elkunder, resten har bundet avtal eller rörligt snittpris.

”Hade avvaktat”

Men likväl blir alla med rörligt elavtal påverkade av det höga priset. Därför är den allra bästa kilowattimmen den icke förbrukade, som Maria Erdmann uttrycker det. På den punkten håller Schibsteds sparekonom Sharon Lavie med.

Och att skynda sig iväg och binda elavtalet kan redan vara för sent, hävdar hon.

– Jag skulle säga att det inte är förmånligt att binda sig på ett lägre elavtal just nu eftersom priserna är 2-4 gånger högre än i somras. Jag hade avvaktat med just de långa avtalen, säger Sharon Lavie.

Däremot kan det finnas en idé att binda till ett kortare avtal.

– Allt beror på hur länge du binder. Om du vill binda, välj ett kortare avtal och ta ett nytt beslut till våren när priserna förhoppningsvis är mer normala.

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted.

Kan man tjäna på att välja timpris, trots de stora svängningarna över dygnet?

– Ja, det kan absolut löna sig om man anpassar sin elförbrukning och så att man använder merparten av elen när kostnaden är som lägst under dygnet. För det rekommenderar jag att man har teknik som anpassar din elförbrukning utifrån elprisets utveckling.

– Du bör inte välja ett sådant avtal om du inte aktivt kan följa upp din elförbrukning och kostnaden per timme.

Risk för fortsatt höga priser

Att de höga elpriskostnaderna kommer fortsätta hänga över oss är stor, tror både Sharon Lavie och Maria Erdmann.

– Jag bävar, för jag tycker så synd om konsumenterna i det här. Men jag sitter inte på någon säker prognos. Det som påverkar är tillgången till el vid varje givet tillfället och hur efterfrågan på el ser ut, säger Erdmann.

Sharon Lavie lägger till:

– Enskilda timmar med högt pris kommer vi se i fortsättningen också. Det konsumenter behöver vara mest bekymrade över är om priserna så här höga över tid. Det kan ge oss en förnyad debatt om kärnkraften.

Chatta med sparekonomen Christina Sahlberg om elpriset kl 15.00 – ställ dina frågor redan nu

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt elprisrekord i dag – experten chattade

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Elbolag

Sharon Lavie