SBAB: Rörliga boräntan toppar till sommaren

Ny prognos: Så hög blir den rörliga räntan

Publicerad 2022-08-18

Boräntorna stiger i rask takt.

Men nu sätter SBAB ett slutdatum.

I en ny prognos tror banken att den rörliga räntan toppar nästa sommar.

Enligt SBAB:s prognos kommer den rörliga boräntan vid årsskiftet att ligga på 3,5 procent, för att sedan toppa på 3,8 procent till nästa sommar.

Banken räknar med att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i både september och november. Även i april nästa år räknar banken med en höjning, så att styrräntan då ligger på 2,25 procent.

”Definitivt förbi”

Efter sommaren tror banken att Riksbanken sänker styrräntan till 2 procent, för att dämpa de negativa effekterna av räntehöjningarna. Därmed väntas även den rörliga bolåneräntan sjunka.

SBAB tror att tiden då det var förmånligt att binda boräntan på flera år är förbi. Arkivbild.

Enligt banken är tiden med bundna boräntor som är lägre än rörliga ”definitivt förbi”. SBAB tror att bolåneräntor med en bindningstid på 3 till 5 år på sikt kommer att ligga runt 4,5 procent och räntor med bindningstider på 1 till 2 år på runt 4 procent.

”För bindningstider på över två år förefaller det nu dyrt att gardera sig mot mer betydande höjningar av den rörliga räntan. Det fönstret ser ut att ha stängts”, skriver bankens chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Tror inte marginalerna ökat

Enligt banken finns det samtidigt inget som tyder på att bankernas marginaler på bolån har ökat.

– Såväl från politiskt håll som myndighetshåll har det på senare tid kommit utspel om att bankerna passat på att höja marginalerna när räntorna har ökat. Data visar tvärtom att differenserna mellan bankernas snitträntor och räntorna på bankernas upplåningsmarknad har minskat.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

På tisdag nästa vecka publicerar Finansinspektionen siffror över det senaste kvartalets marginaler på bolån.

– Även om det kan finnas vissa mindre tidsmässiga förskjutningar mellan vårt sätt att räkna på marginalerna och Finansinspektionens beräkning av den så kallade bolånemarginalen, så skulle jag bli förvånad över om Finansinspektionens siffror framöver landar i en radikalt annan bild är vår, säger Robert Boije.

Följ ämnen i artikeln