Säljstopp för många hoverboards

Publicerad:
Uppdaterad:

Hoverboard

Tio av 13 granskade hoverboards höll inte måttet vid kontroll – och nu förbjuder Arbetsmiljöverket dem från att säljas.
– Jag tror säkert att butikskedjorna vill göra rätt för sig och hjälpa kunderna, säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

En av de tre modeller som uppfyllde samtliga av Arbetsmiljöverkets krav.
Foto: Arbetsmiljöverket/TT
En av de tre modeller som uppfyllde samtliga av Arbetsmiljöverkets krav.

Tio av 13 granskade hoverboards höll inte höll måttet när Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller i åtta butiker i Stockholmsområdet. Nu stoppas de från försäljning.

En del produkter hade tekniska brister, andra saknade svensk bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran.

”Tillverkaren och säljarens ansvar”

– Det är tillverkaren, importören och den som säljer produkten som ansvarar för att den uppfyller alla regelverk. Det finns ingen myndighet som granskar alla produkter i efterhand utan vi gör den här typen av stickprov, säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket till TT.

Kontrollerna är en del av en särskild satsning som Arbetsmiljöverket gör för att stoppa farliga produkter. Hoverboards har orsakat minst 48 bränder det senaste knappa året, främst vid laddning.

Kan få pengarna tillbaka

När en produkt säljstoppas på den svenska marknaden är alltid konsumentskyddet starkt och det bör inte vara problem att häva köpet och få pengarna tillbaka, påpekar hon.

– Det som kan vara svårt med konsumentprodukter av den här typen är att man kanske inte lämnat kontaktuppgifter vid köpet. Men återförsäljarna kan via dagspress uppmana kunderna att komma till butiken och få pengarna tillbaka. Jag tror säkert att butikskedjorna vill göra rätt för sig och hjälpa kunderna.

Av de 13 modeller som Arbetsmiljöverket kontrollerade var det alltså tre som klarade sig utan anmärkning, samtliga av dessa var av märket Denver.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN