Flyttfirmor pressar priserna med rutavdraget

Uppdaterad 2017-08-23 | Publicerad 2017-06-25

Sedan rutavdraget infördes för flytthjälp förra sommaren har firmorna börjat pressa priserna.

Flyttfirmorna utnyttjar att flytthjälpen ger skatteavdrag.

Många har nämligen pressat ner sina priser – och saknar trafiktillstånd.

– Det blir snedvriden konkurrens så det bara skriker om det, säger Robert Ljungqvist, kundbokare på Flyttföretaget Stadsbudet i Stockholm.

Fler firmor som egentligen sysslar med andra verksamheter har börjat med flytthjälp sedan det blev möjligt att dra av de här kostnaderna på rutavdraget i augusti förra året.

Men många av de här bolagen saknar trafiktillstånd, enligt flera flyttföretag i Stockholm som Aftonbladet har pratat med.

– Tanken var att det här skulle bli jättebra, men nu har till exempel måleriföretag också börjat med flytthjälp trots att de inte har trafiktillstånd och de tar avdrag för rut, säger Robert Ljungqvist, kundbokare på Flyttföretaget Stadsbudet.

Vad innebär det här för er?

– Det blir snedvriden konkurrens så det bara skriker om det, i och med att de inte har tillstånd och inte vet vad det kostar. De firmor som tillkommer pressar ner priserna.

Tror du att ni förlorar kunder på det här?

– Ja, det tror jag. Hela branschen förlorar på det.

Det är olagligt att hålla på med flytthjälp om trafiktillstånd saknas. Men om en kund anlitar ett sådant företag går det ändå att utnyttja rutavdraget.

Kräver bara F-skattsedel

– Skatteverket håller inte koll på detta. Man kan ju söka på Transportstyrelsens hemsida, det är bara två klick sedan vet man om en firma har trafiktillstånd. Men de här myndigheterna samarbetar inte, det är helt sjukt egentligen, säger Göran Winblad, transportledare på Flyttbolaget.

Det har förekommit diskussioner om det ska krävas trafiktillstånd för att det ska gå att utnyttja rutavdraget, men i dag kräver Skatteverket enbart att företaget har en F-skattsedel.

– Vi har ingen laglig möjlighet att vägra rutavdrag för de som inte har trafiktillstånd, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Har inte koll på reglerna

Hon menar att rutavdraget i dag används som ett sätt att just pressa priserna inom flyttbranschen.

– Man drar av mer på rut än vad som egentligen är tilltänkt. Man använder skattereduktionen som ett konkurrensmedel och det har aldrig varit tanken. Skatteverket måste bli bättre på att kommunicera detta. Jag förstår att det skapar en frustration när det blir så många nya aktörer, då ändras alla förutsättningar.

Myndigheten har märkt att flyttfirmor inte har så bra koll på reglerna. Rutavdrag får bara dras av på arbetskostnaden och inte på till exempel transport.

Skatteverket håller på att ta fram riktlinjer för hur arbetskostnaden ska beräknas och Pia Blank Thörnroos hoppas att de här kommer att följas.

– Jag är den första att hålla med om att det här är en bransch som är ny inom skattereduktion och behöver hjälp med hur det här fungerar.

Följ ämnen i artikeln