Dålig koll på amorteringskravet

Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2018-02-23

Tuffare tider väntar bolånetagare. Arkivbild.

Mängder av svenskar har ingen koll på vad det nya strängare amorteringskravet innebär, visar två enkäter.
Många spår fallande priser och flera pekar på att de nu kanske kommer avstå från att flytta.

Från 1 mars kommer ett nytt amorteringskrav och det blir tuffare att låna till bostaden, speciellt till dyrare bostäder i storstäderna. Då kommer det att krävas mer amortering, en procent ytterligare, om lånet överstiger 4,5 gånger inkomsten före skatt.

Men för många har denna regel gått dem förbi. Tre av tio säger i en enkät beställd av Fastighetsbyrån att de inte känner till hur reglerna är utformade. Fyra av tio svarar samma sak i en undersökning på uppdrag av Nordea.

”Viktigt att förstå”

"Det är viktigt att förstå reglerna på bostadsmarknaden och det är inte bra att många står utan den kunskapen", skriver Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i en kommentar.

Fyra av tio i Nordeastudien spår fallande bostadspriser till följd av de skärpta amorteringskraven. I svaren framgår också att en hel del kommer att dra sig för att flytta, ungefär en av tio i Fastighetsbyråns undersökning:

Inlåsningseffekter

"Den negativa aspekten av det skärpta amorteringskravet är att det skapar inlåsningseffekter, vilket undersökningen visar. Vissa av de som äger sitt boende i dag drar sig för att byta bostad på grund av högre kostnader", skriver Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

I bägge enkäterna baserade på webbpaneler har cirka 1 000 personer svarat.

Fakta: Dessa berörs

  • Låntagare i åldrarna 25–45 med inkomster på 30 000 kronor eller mer i månaden med sikte på bostad i Stockholm och Göteborg berörs i första hand av det förstärkta amorteringsförslaget. Personer med lägre inkomster stoppas ofta av bankernas egna kreditregler.
  • Singelhushåll bedöms påverkas i större utsträckning.

Källa: Finansinspektionen