Det här gäller om marknadshyror blir verklighet

Exempel: Så mycket kan hyran höjas

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-04

Ett förslag om fri hyressättning har lagts på regeringens bord.

Vad innebär det – och vad kan det bli för hyra?

Det här gäller för hyresgäster om utredningens förslag blir verklighet.

Om det nya förslaget om marknadshyror, eller fri hyressättning, blir verkligt innebär det att när du blir erbjuden en nyproducerad hyreslägenhet framöver så kommer hyran att avtalas mellan dig som blivande hyresgäst och hyresvärden.

– För att detta inte ska bli vilken hyra som helst föreslås det att inflyttningshyran inte väsentligt får överstiga hyran för liknande lägenheter, säger utredaren Kazimir Åberg på en pressträff på fredagen.

Hyreshöjningen får inte heller överstiga inflationen mätt i konsumentprisindex (KPI).

– Hyresvärden måste också underrätta hyresgästen om hyreshöjningen, säger han.

De nya reglerna gäller nyproducerade lägenheter.

Så mycket får värden höja hyran

Hyresvärden kan dock höja hyrorna mer än KPI:t om ett området blir mer attraktivt, exempelvis om det byggs en ny tunnelbanan.

Men värden måste alltid lämna uppgifter till hyresgästen om varför hyran höjs. Om det är en förändring som beror på just höjning i KPI eller andra orsaker.

Om hyresgästen fått meddelande av värden om höjningen och inte har några invändningar blir det den nya hyran som värden satt.

Hyresvärden får dock inte höja hyra mer än en gång per år. Du som hyresgäst däremot kan begära en sänkning av hyran hur många gånger som helst.

”För att detta inte ska bli vilken hyra som helst föreslås det att inflyttningshyran inte väsentligt får överstiga hyran för liknande lägenheter”, föreslår utredaren Kazimir Åberg.

Hur ska hyresgäst kunna veta att hyran som erbjuds är rimlig eller inte?

I förslaget föreslås det att hyresvärden ska ha en skyldighet att rapportera in uppgifter om hyrans storlek på lägenheter där den fria hyressättningen gäller till Skatteverket. Uppgifterna ska sedan föras vidare till lantmäteriet där du ska kunna ta del av hyrorna i den fria hyressättningen.

Du kan då själv bilda dig en uppfattning om hyran är rimlig eller inte och om du vill acceptera den. Du kan även jämföra hyran med andra orter och se vad hyrorna ligger på i just området du erbjudits en bostad.

Hyrorna kan höjas om ett område blir mer attraktivt.

Vad händer om hyresgästen inte går med på hyreshöjningen?

Om du som hyresgäst inte accepterar höjningen går ärendet vidare till hyresnämnden. Där måste värden motivera den nya hyran.

Som bas för hyressättningen på nyproduktioner ligger alltså KPI-höjningen.

I april 2021 var KPI 2,2 procent jämfört med samma period förra året. I teorin hade alltså hyrorna på nyproduktioner under den perioden kunnat höjas med 2,2 procent.

Om du har bor i en etta i Stockholm med en hyra på 5 000 kronor i månaden hade det, enligt samma räkneexempel, inneburit en höjning på 110 kronor i månaden.

Det nya systemet kommer inte att beröra befintliga hyreslägenheter, utan enbart nyproducerade bostäder som blir färdigbyggda först efter att förslaget trätt i kraft.

För hyreslägenheterna som finns på marknaden i dag sättas hyran som vanligt genom kollektiva förhandlingar via hyresgästföreningarna.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu