Jättarnas ultimatum om elpriset: Kunderna ska stå för grön satsning

”Efterlyser tydligare regler”

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Rekordhöga elpriser redan nu.

Men får jättarna bestämma blir det en ytterligare pris-smocka:

Gröna satsningar till havs måste betalas av elkunderna – annars blir det inget.

Elpriserna har under september redan nått upp på rekordnivåer, vilket i sig är ett tecken på än högre priser under den kommande vintern. Särskilt i södra Sverige väntas mycket höga elpriser.

– Kollar man på kommande vinter så räknar vi med att elpriserna kommer att vara minst dubbelt så höga i södra som i norra Sverige. Det är unikt, säger energimarknadsanalytikern Christian Holtz till SvD.

Elpriset kan höjas ytterligare

Men i framtiden kan priset stegras ytterligare – i alla fall om eljättarna Vattenfall och danska Ørsted får som de vill. Båda bolagen har planer på att bygga varsin mycket stor vindkraftspark utanför Skåne, skriver Sydsvenskan.

  • Vattenfall vill bygga 40–50 vindkraftverk tre mil utanför Trelleborg. Kapaciteten skulle bli 640 MW med en årlig produktion på 2,3–2,8 TWh, motsvarande behovet för en halv miljon hushåll.
  • Ørsted vill bygga en park med flera hundra verk och en maxkapacitet på 1500 MW, motsvarande halva Skånes elförbrukning.
Vindkraftverk i Lillgrund i Öresund. Arkivbild.

Vill att konsumenten tar kostnaden

Vare sig det svenska eller danska bolaget är dock nöjda med de regler som finns i Sverige gällande vindkraft till havs. De vill se att regeringen tar beslut om att föra över kostnaden för att ansluta kraftverken till stamnätet från dem själva till Svenska kraftnät – i förlängningen svenska elkonsumenter.

– Vi efterlyser tydligare regler för hur nätanslutningen ska finansieras. Det är en förutsättning för att utbyggnaden ska göras, säger Johnny Ståhlberg, projektledare för havsbaserad vindkraft på Vattenfall, till Sydsvenskan.

Både det svenska bolaget och danska Ørsted ställer regeringen inför ett ultimatum: om inga nya regler införs så blir det inga stora satsningar på vindkraftverk till havs under 2020-talet.

– Etableringen av en stor vindkraftpark skulle gynna Skåne på många sätt. Det sänker elpriserna. Det drar till sig tiotals miljarder i investeringar. Det skapar hundratals jobb under byggtiden. Det skapar jobb även under 20-30 års operativt skede, säger Peter Obling, Europachef för affärsutveckling inom havsbaserad vindkraft på Ørsted, till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln